Avrupa'da Venezuela krizi yankıları

Avrupa'da Venezuela krizi yankıları
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert Venezuela'da 8 gün içinde seçime gidilmezse muhalefet lideri Guaido'yu tanıyacaklarını açıkladı

ABD yönetimi, Venezuela’da kendi kendini ‘başkan’ ilan eden Juan Guaido’yu resmen tanıdığını duyurarak Maduro yönetimine karşı açık darbe girişimine hazırlanırken, Avrupa da sıraya girdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Venezuela’da seçim kararını duyurması için Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya 8 gün süre verdiğini söyledi. Macron, "Guaido’yu politik bir süreç başlatmak için Venezuela’nın ‘sorumlu başbakanı’ olarak tanımaya hazırız. Avrupa ortaklarımızla bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.

İSPANYA VE ALMANYA’DAN DESTEK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Twitter’da Macron’un tweetini paylaşarak seçim yapılmadığı takdirde muhalif lider Guiado’yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını açıklamış oldu. Bir açıklama da Almanya hükümet sözcüsünden geldi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 8 gün içerisinde Venezuela’da seçim yapılmadığı durumunda Guiado’yu başkan olarak tanıyacaklarını belirtti.

TÜM KITA HEDEFLERİNDE

Öte yandan, Venezuela Ankara Büyükelçisi Jose Reyes, Venezuela’ya yönelik olası bir askeri harekete karşı hazırlıklı olduklarını söyleyip “Venezuela’da parlayacak bir savaş kıvılcımı, tüm kıtayı yakar” dedi. Reyes, tüm dünyanın halkların kendi kaderlerini belirleme hakkına saygı duyması gerektiğini de belirtti. Kendini geçici Devlet Başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun anayasayı delerek kendini başkan ilan ettiğini söyleyen Reyes, Guadio’yu “ABD kuklası olan bir soytarı” olarak tanımladı. Reyes, “Bu soytarılığın en vahim kısmı ise şu ki; ABD’nin eteğinin altına sığınan bazı ülkeler bu soytarılığa çanak tutuyor” dedi.

AMERİKAN HALKINA ÇAĞRI

Venezuela devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela Adli Yıl Açılışı Programı’nda yaptığı konuşmanın bir bölümü sosyal medya hesabından paylaştı. Maduro paylaşımında, “Biz ABD’den nefret etmiyoruz. Biz Amerika halkına derin bir saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmada, “Latin Amerika’da tüm 20. yüzyılın tanıklık ettiği darbelere karşı olan Amerika halkına, verdiğimiz özgürlük, demokrasi ve Venezuela’nın bağımsızlık mücadelesinde bizi desteklemeleri ve bu darbeyi reddetmeleri için bir çağrıda bulunuyorum” denildi.

RUSYA’DAN YALANLAMA

Rusya, Moskova için gizli görevlere giden bir grup paralı askerin Maduro’yu korumak için ülkeye gönderildiği haberlerini yalanladı. Rusya’nın Caracas Büyükelçisi Vladimir Zayemskiy Sputnik’e verdiği demecinde, Venezuela’da bir grup Rus paralı askerin bulunduğu şeklindeki Reuters haberinin doğru olmadığını söyleyerek “Rus özel güvenlik şirketlerinin Venezuela’daki varlığı hakkında bir şey bilmiyorum. Bu yeni bir yalan haber” diye konuştu.

Etiketler :