Asgari ücretli açlık sınırında

Asgari ücretli açlık sınırında
Dört kişilik ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken harcama martta günlük 56.76 TL’ye yükseldi.
Dört kişilik ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken harcama martta günlük 56.76 TL’ye yükseldi.

Enflasyonun çift haneye demirlediği ve gelirlerin artmadığı ülkede, yoksulluk sınırı da yükseliyor. Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından açıklanan mart dönemi açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı 14.57, yetişkin bir erkeğin 15.03, 10- 18 yaş arası bir çocuğun 16.07, 4-6 yaş arası bir çocuğun da 11.09 lira. Böylece asgari ücretlinin geliri açlık sınırının altında kaldı.

Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken aylık harcama tutarı 437 lira olurken, bu rakam yetişkin bir erkek için 451 lira, 10-18 yaş bir çocuk için 4820 lira, 4-6 yaş bir çocuk için 333 lira oldu. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 1.703 lira oldu. Aynı hesaplamaya göre dört kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı da aylık 5,890 lira oldu.

EN YÜKSEK MALİYET ÇÖKELEKTE

Dört kişilik bir ailede her ferdin sağlıklı beslenmesi için alması gereken gıdaların maliyeti yaşa ve ürün grubuna göre farklılık gösteriyor. BİSAM’a göre, günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu 15.60 lira ile peynir, çökelek gibi ürünler oluşturdu.

Etiketler :