Asdvadzadzin Yortusu üzümün bereketiyle geliyor

Asdvadzadzin Yortusu üzümün bereketiyle geliyor
Ermeni Apostolik Kilisesi’nin beş büyük yortusundan biri olan Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) bu yıl 13 Ağustos Pazar günü kutlanıyor.

Meryem Ana’nın Göğe Alınışı’nın kutlandığı bu önemli günün simgesi üzüm. Dünyanın dört bir yanındaki Ermeni kiliselerinde olduğu gibi, İstanbul’daki Ermeni kiliselerinde de, yılın ilk hasadına ithafen Khaghoğorhnutyun (üzüm okuma) töreni yapılacak ve bereket için dua edilecek.

Asdvadzadzin, aynı zamanda, Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nin, Kartal Surp Nişan ve Vakıflıköy’deki Surp Asdvadzazin kiliselerinin isim günü. Vakıflıköy’de kutlamalar ‘harisa’ yani keşkekle bütünleşiyor ve her yıl festival havasında geçiyor. Harisa geleneğini İstanbul’da yaşatmak isteyen Boyacıköy Kilisesi’nde din görevlisi olmadığından ayin yapılamayacak. Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde ise son yıllarda olduğu gibi Asdvadzadzin’den iki hafta sonra Vakıflıköylüler harisa kazanlarının etrafında buluşacak. Uzun bir restorasyon sürecinin ardından 2 yıl önce ibadete açılan Kartal Surp Nışan Kilisesi’nde Kınalı ve Çınarcık’tan kalkan motorlarla kiliseye ulaşılabilecek.