Artık çok gizli belgelere erişemeyecek!

Artık çok gizli belgelere erişemeyecek!
ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in güvenlik izni seviyesi düşürüldü. Kushner artık "çok gizli" belgelere erişemeyecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner artık 'çok gizli' bilgelere erişemeyecek. Nedeni, güvenlik birimlerinin Kushner'in geçmiş sorgulamasını henüz tamamlamamış olması.

Kushner'e Beyaz Saray'daki gizli güvenlik bilgilendirmelerine katılabilmesi ve çok gizli belgelere ulaşabilmesi için yaklaşık bir yıllık geçici izin verilmişti. Bu iznin sona ermesiyle, Kushner ve güvenlik sorgulaması henüz tamamlanmamış olan diğer danışmanlar, üst düzey toplantılara katılamayacak.

Trump, damadını özellikle ticaret politikası ve Orta Doğu'dan sorumlu danışmanı yapmıştı. Kushner, göreve gelmesinden bu yana, istihbarat servislerinde Başkan Trump'a verilen günlük brifinglere de katılıyordu. Washington Post'un haberine göre 37 yaşındaki danışmana kalıcı bir izin verilmemesinin ardında, Beyaz Saray'ın, Kushner'in bazı yabancı hükümet yetkilileriyle olan ilişkilerinden duyduğu endişe yatıyor. Kushner'in yabancı iş ilişkilerini ABD seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturmayı sürdüren özel savcı Robert Mueller de mercek altına almıştı. Washington Post'a konuşan bir yetkiliye göre, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı McMaster, Kushner'in yabancılarla ilişkilerini tuhaf buluyor. İddialara göre McMaster'ın görevden ayrılacağı söylentilerinin arkasında bu konu var.

Kushner geçici bir güvenlik soruşturmasından geçmiş durumda olan birkaç Beyaz Saray çalışanından biri. Trump'ın damadına, Eylül ayında ülke yönetimiyle ilgili yazışmalarını şahsi e-posta adresinden yapması nedeniyle de soruşturma açılmıştı.

Etiketler :