‘Arkadaşlarımızın gazeteciliğini sonuna kadar savunacağız’

‘Arkadaşlarımızın gazeteciliğini sonuna kadar savunacağız’
edhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu olan gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanat 24 Ekim’de ilk kez duruşmaya çıkacak

edhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu olan gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanat 24 Ekim’de ilk kez duruşmaya çıkacak. Davaya sayılı günler kala duruşmaya katılım çağrısı yapan gazetecilerden Banu Güven, “Arkadaşlarımızın özgürlüğünü ve gazeteciliğini sonuna kadar savunacağız” dedi.

Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle 25 Aralık 2016 tarihinde evleri basılarak gözaltına alınan, 24 günlük gözaltı süresinin ardından ise tutuklanan gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat, 11 aylık tutukluluğun ardından 24 Ekim’de ilk duruşmaya çıkacak.

Davada Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik “örgüt propagandası”, Diken eski haber editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat ise “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlanıyor.

Gazetecilere aynı zamanda “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlaması yöneltiliyor.

Gazetecilerin davasına sayılı günler kala meslektaşlarından da duruşmaya katılım çağrısı yapılıyor.

Evrensel’den Cansu Pişkin’e konuşan gazeteci Banu Güven, kamu yararına olacak bilgileri haberleştirmenin gazetecinin görevi olduğuna dikkat çekerek, “Kamu yararına haber yapmak dünyanın her yerinde mümkün olmalıdır. Gazeteciliğin esasında bu vardır. Ama Türkiye’de bir hükümet üyesi, aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın damadı olan biriyle ilgili böyle bir durum söz konusu olduğunda anlıyoruz ki buna müsaade edilmiyor. Bu davanın açılması bize bunu gösterdi” diyor.

Dava kapsamında tutuklu yargılanan Öğreten, Kanaat ve Çelik’in tutuklandıktan sonra haklarında “örgüt üyeliği” gibi iddialar oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Güven, şöyle devam ediyor:

Arkadaşlarımız tutuklandıktan sonra Twitter hesaplarına bakıldı. Hemen her dava dosyasında gördüğümüz gibi sonradan delil oluşturmaya, icat etmeye çalışmak gibi bir durum söz konusu.

‘Hakikati gömmelerine izin verirsek bütün toplum kaybeder’

“Arkadaşlarımızın özgürlüğünü ve gazeteciliğini sonuna kadar savunacağız” diyen Güven, son olarak şunları söylüyor:

İnsanların çok keyfi bir şekilde özgürlükleri gasp ediliyor. Bizler, hem meslektaşlarımız için hem de meslek için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Bu aynı zamanda halkın da haber alma hakkını savunmaktır. Hakikati kaybedersek, onu gömmelerine izin verirsek bütün toplum kaybeder. Yani biz burada toplumsal bir mücadele veriyoruz aslında. Bu mücadelenin de giderek daha büyümesi gerektiğin düşünüyoruz. Şu satırları okuyan insanların da haber alma hakkına sahip çıkmalarını ve bunu yüksek sesle dile getirmelerini bekliyoruz.

Etiketler :