Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti

Arjantin'de Senato kürtaj yasasını reddetti
Arjantin'de Senatörler, tercihe bağlı olarak gebeliğin 14. haftasına kadar kürtaj yapılabilmesini yasallaştıran tasarıyı 38'e karşı 31 oyla reddetti.

Reuters'ın haberine göre mevcut yasalar yalnızca anne sağlığını tehdit eden durumlarda ya da tecavüz vakalarında kürtaja izin veriyor.

Kürtaj hakkını savunanlar ve buna karşı çıkanlar, yağmura ve rüzgara rağmen karar açıklanana kadar dışarıda dev ekranda oturumu izledi. Yasanın geçmesini destekleyen grup, kampanya sürecinde simge haline gelmiş olan yeşil bandanalarıyla, yasaya karşı olan grup ise mavi bandanalarıyla sokakları doldurdu.

[caption id="attachment_329569" align="alignnone" width="1280"] "Bir kadın bile merdiven altı kürtaj yüzünden ölmesin"[/caption]

Birçok aktivist, hâlihazırda Çarşamba gecesinden itibaren Arjantin Ulusal Kongresi'nin önünde kamp kurmuştu.

Reuters'a konuşan kürtaj karşıtı bir aktivist, "Bu oylamanın bize gösterdiği, Arjantin'in hâlâ aile değerlerini temsil eden bir ülke olduğudur" dedi. Bir kürtaj hakkı aktivisti ise hala umutlu olduğunu belirterek, "Bu yasa bugün geçmemiş olabilir ama yarın ya da öbür gün geçecektir. Henüz hiçbir şey bitmiş değil" dedi.

Arjantin'de, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, her yıl 350 bin yasadışı kürtaj gerçekleşiyor. Uluslararası insan hakları gruplarıysa bu sayının daha da yüksek olabileceğini iddia ediyor.

Latin Amerika'da, geniş kürtaj haklarının bulunduğu yalnızca iki ülke var. Küba ve Uruguay.

Etiketler :