AP'den 'karar' açıklaması: Erdoğan'ın seçim yapması gerekiyor

AP'den 'karar' açıklaması: Erdoğan'ın seçim yapması gerekiyor
Türkiye - AB üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin oylama öncesi AP Raportörü'nden Erdoğan'a yönelik sert mesajlar geldi.

AP Raportörü Kati Piri AB-Türkiye müzakelerinin durdurulması çağrısında bulundu. Türkiye raportörü Piri, "Erdoğan'ın gelecek 2 yıl içinde seçim yapması gerekecek; ya bu değişiklikleri yürürlüğe koyacak ve Türkiye-AB ilişkileri açısından sonuçlarına katlanacak ya da değişiklikleri adapte ederek Türkiye'nin demokratik reform yoluna devam edecek. Seçim kendisinin" dedi.

DW Türkçe'ye konuşan Piri, "Türk halkının oyuna sunulan Anayasa değişiklik paketi 18 maddeden oluşuyordu. Parlamenter sayısının değiştirilmesi, seçilme yaşının 21'den 18'e indirilmesi gibi maddelerde sorun yok, bunlar sorun oluşturmuyor. Paketteki sorun Türkiye'de kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırması, cumhurbaşkanının yüksek mahkemelerin yargıçlarının çoğunu atayacak olması veya cumhurbaşkanının OHAL ile devam edip Kanun Hükmünde Kararnameler ile ülkeyi yönetebiliyor olması, demokratik biçimde seçilmiş parlamentoyu feshedebilmesi. Eğer yeni anayasa Kopenhag kriterleriyle uyumlu değilse bunun Türk hükümeti için Türkiye-AB katılım süreci açısından sonuçları olacaktır. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı pragmatik kişiliğiyle tanıyorum. Ülkesinde çok sayıda insanın bu anayasa değişikliğiyle hemfikir olmadığını gördü. Türkiye uzun süredir Avrupa Konseyi üyesi. Avrupa Konseyi de bu anayasa değişikliği konusunda çok net tavır aldı. Dolayısıyla Erdoğan'ın gelecek 2 yıl içinde seçim yapması gerekecek: ya bu değişiklikleri yürürlüğe koyacak ve Türkiye-AB ilişkileri açısından sonuçlarına katlanacak ya da değişiklikleri adapte ederek Türkiye'nin demokratik reform yoluna devam edecek. Seçim kendisinin." yorumlarında bulundu.

Etiketler :