AP BAŞKAN YARDIMCISI TAJANI'NİN ERDOĞAN HAKKINDAKİ ŞOK SÖZLERİ

AP BAŞKAN YARDIMCISI TAJANI'NİN ERDOĞAN HAKKINDAKİ ŞOK SÖZLERİ
AP'de kritik oylama öncesi Erdoğan'a "Pan-Arapçı lider" suçlamasıAP, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının metne döküleceği bir kararı yarın oylayacak. Oylama öncesi açıklama yapan AP Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, "Erdoğan,...

AP'de kritik oylama öncesi Erdoğan'a "Pan-Arapçı lider" suçlaması

AP, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının metne döküleceği bir kararı yarın oylayacak. Oylama öncesi açıklama yapan AP Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, "Erdoğan, Avrupa çizgisindeki liderlik tutumunu değiştirip, daha ziyade Pan-Arapçı bir lider oldu" dedi.

AB sınırları içerisinde yaşayan 450 milyon kişiyi temsil eden 736 parlamenterin görev yaptığı Avrupa Parlamentosu(AP), ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının metne döküleceği bir kararı yarın oylayacak.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, AP’de yarın oylamaya sunulacak, Ermeni Soykırımı iddialarını tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin tanımasına ilişkin tasarı hakkında, “Biz şimdiki değil, 100 yıl önceki Türkiye’yi cezalandırıyoruz. Birileri Türklere zarar verse, Türk oldukları için kökünü kazısa, biz onlar için de aynı mücadeleyi verirdik. Türkiye, Ermeni soykırımını kabul etmekle önemini yitirmez” dedi.

“ERDOĞAN PAN-ARAPÇI BİR LİDER OLDU”

Bölgesel konularda Türkiye’nin rolünü de vurgulayan Tajani, IŞİD terör örgütünün, bölgenin patronu olmasının engellenmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu, Avrupa’nın olduğu kadar Türkiye’nin de içinde olduğu bir oyundur. Türkiye ne yapmalı? AB’ye girmek istiyordu, ama biz belki onlara karşı çok sert bir tutum içinde olduk. Erdoğan, Avrupa çizgisindeki liderlik tutumunu değiştirip, daha ziyade Pan-Arapçı bir lider oldu. Erdoğan belki Osmanlı İmparatorluğu’nun yeniden hayata geçirilmesini hayal ediyor olabilir. Türkiye her zaman Batı’nın dostu oldu, İsrail ile iyi ilişkiler içinde oldu. Umarım Türkiye Avrupa’nın karşısında bir tutum içine girmez. Bizim için önemli olan bölgenin istikrarıdır. Bence Türkiye, bir Pan-Arap lider olamaz.”

AB sınırları içerisinde yaşayan 450 milyon kişiyi temsil eden 736 parlamenterin görev yaptığı Avrupa Parlamentosu(AP), ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının metne döküleceği bir kararı yarın oylayacak.

“Ermeni soykırımının 100. yılında, AB üyesi ülkeler tarafından tanınması ve üye ülkeler tarafından kabulünün tavsiyesi” ibareleri içeren tasarının AP’de kabul edilmesi halinde Brüksel-Ankara hattında ciddi bir krizin yaşanabileceği belirtiliyor.

“SOYKIRIM SOYKIRIMDIR”

AP Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, bu önemli oylama öncesi Roma’da Doğan Haber Ajansı’na çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda bu girişimin öncülüğünü yapan, AP'de grubu bulunan en büyük parti olan Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) de bir üyesi olan İtalyan siyasetçi, “Soykırım, soykırımdır. Olmuş, olmuştur. Bu konunun Türkiye için çok hassas olduğunu anlayabiliyoruz. Ancak biz de Avrupa olarak hep insan hakları, insan onurunu korumak için mücadele veriyoruz ve bu temel ilkelerimizden, önceliklerimizden biri. Yani bunu Türkiye’ye karşı olmak için yapmıyoruz. Yahudi soykırımı için de aynı tavrı takındık, özeleştiri yaptık. Bu bizim tarihimiz. Binlerce Ermeni de öldürüldü ve bu da insanlık tarihinin bir parçası. Ermeni soykırımını inkar etmenin kimseye faydası yok. Bu, tarihin bir parçasıdır ve aşikar bir durumdur” diye konuştu.

“AVRUPA’DA ÇOK SAYIDA ERMENİ VATANDAŞIMIZ VAR VE BU NEDENLE HASSASIZ”

Avrupa’da, buraya göç etmiş çok sayıda Ermeni vatandaşa sahip olduklarını hatırlatan Tajani, “Biz bugüne kadar tüm soykırımları kınadık, Avrupa’da olanlar dahil. Avrupalılar, yine Avrupalı olan Yahudileri öldürdü mesela. AB ülkelerinde çok sayıda Ermeni yaşıyor, onlar bizim vatandaşımız. Bundan dolayı bu konuda hassasız. Bu tasarı, dünyaya ‘Bir daha soykırımlar olmasın’ mesajı vermek, insan öldürme eylemine karşı olmak içindir. Bunu sadece Türkiye için yapmış olsaydık, evet o zaman ‘Siz Türkiye’ye karşısınız’ diyebilirdiniz. Bunu Bulgaristan da yapsa, Çin de yapsa aynı tepkiyi verirdik. Bunu değerlerimizi korumak için yapıyoruz” diye sözlerini sürdürdü.

“SOYKIRIMI TANIRSA ÖNEMİ AZALMAZ”

“Soykırımı, şimdiki Türk Hükümeti yapmadı ya!” diyen Tajani, “Bu geçmişte, bir asır önce oldu. Bu Türkiye’ye bir saldırı değildir. Birçok ülkenin yaptığı bazı yanlışlıklar gibi, Türkiye de bu hatayı yaptı.

Soykırımı tanırsa, Türkiye’nin önemi azalmaz. İtalya da Almanya da geçmişteki hatalarını kabul etti. İtalya hata yaptı desem, bu benim ülkeme karşı olduğum anlamına gelmez. Türkiye buna gücenebilir, ama biz bunu tüm dünya için, bir daha bu trajediler yaşanmasın diye yapıyoruz” şeklinde konuştu

“BİZ TÜRKİYE DÜŞMANI DEĞİLİZ”

İnsanlık tarihinde birçok hatalar olduğuna işaret eden Tajani, “Bizim bu tasarıyı oylama amacımız, insan haklarını savunmak, yani Türkiye, bu adımların kendisine karşı düşmanlık için olamayacağını hesaba katmalı. Biz günümüzdeki değil, 100 yıl önceki Türkiye’yi kınıyoruz, cezalandırıyoruz. Biz Türkiye düşmanı değiliz” diye konuştu.

“TARİHÇİLERE KALSA YAHUDİ SOYKIRIMI DA OLMAZDI”

Türkiye’nin, bu konuyu tarihçilere bırakma tezini ise Tajani, “Tarihçilere kalsa Yahudi Soykırımı da olmazdı. Olağanüstü sayıda Ermeni’nin öldürüldüğü kabul görmüştür. İnkarın faydası yok, bence bugünün Türkiye’si, geçmişinde olanı kabul etmeli” diye değerlendirdi.

Aynen Nazilerin yaptığından dolayı hiçbir Almanın sorumlu tutulamayacağı gibi, bugün hiçbir Türk’ün, tarihte olandan dolayı sorumlu tutulamayacağını vurgulayan Tajani, “Birileri Türklere zarar verse, Türk oldukları için kökünü kazısa, biz onlar için de aynı mücadeleyi verirdik” dedi.

“BELKİ 80 MİLYON TÜRK’TEN KORKTUK”

Birçok kez gündeme gelmesine karşın Türkiye ile ilişkileri germemek için

AP’nin böyle bir kararı almakta şimdiye kadar çekindiği hatırlatılan Tajani, “Şimdi çıkmaz bir durum içindeyiz. Türkiye’nin üyelik müzakerelerini ileri götürmeyerek Avrupa hatalı, ancak Türkiye de AB’ye girmek istiyorsa bir adım atmalı. İki tarafın da hatalarını saymıyorum bile. AB olarak geçmişte bu ülkeye karşı çok sert bir tavır içinde olduk” dedi.

Belki 80 milyon Türk’ün Avrupa’da olmasından korktuklarını dile getiren Tajani, “Belki geçmişte daha cesur olmalıydık, biraz daha gayret sarfedilmeliydik. Belki Türkiye’ye karşı bazı korkularımızdan dolayı bunu yapamadık. Ne var ki bu, katılım müzakerelerinin ileriye götürülmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Elbette AB’ye katılım için de Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uyması lazım” diye konuştu.

“AB’NİN KAPILARI TÜRKİYE’YE HER ZAMAN AÇIK”

AB’nin kapılarının her zaman Türkiye’ye açık olduğunu savunan Tajani, “Ancak bu ülke Kopenhag kriterlerine uymalı, müzakereler sürüyor ve Türkiye yapması gereken bazı şeyleri yapmadı ne yazık ki. Kıbrıs ve benzeri birçok sorun var, ama AB’nin de stratejik bir vizyonu var. Bu nedenle Türkiye ile müzakereler sürmeli. Çünkü Türkiye, dünyanın başka yerine değil, Avrupa’ya, bize daha yakın” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası ve çok ortak çıkar olduğunun altını çizen Antonio Tajani, “Türkiye, yönünü bize dönmeli, başka bir yere değil. O, Asya-Avrupa arasında bir köprü, ama Türkler daha ziyade Batılı. Bu nedenle diyaloğu zorlamalıyız. İlişkilerimiz inişli-çıkışlı olabilir bu doğru, ama geleceğe bakmalıyız. Umarım Türkiye başka yapılara meftun olmaz” dedi.

“KADDAFİ’Yİ ÖLDÜRMEK HATAYDI”

Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin, ABD’nin desteği ile Fransa ve İngiltere tarafından öldürülmesinin hata olduğunu savunan Tajani, “Onu öldürmek sadece El Kaide ve IŞİD’in yayılmasına yol açmadı, aynı zamanda Avrupa’ya büyük göç akınına da neden oldu. O öldürülmeseydi, göç ve enerji sorunumuz da çözülmüş olurdu” dedi.