Antarktika’dan trilyon tonluk buzdağı koptu!

Antarktika’dan trilyon tonluk buzdağı koptu!
Antarktika’da yüzölçümü yaklaşık 6 bin kilometrekare olan dev bir buzdağı koptu. Buzdağının Londra’dan 4 kat daha büyük olduğu belirtildi.

Son yıllarda kayıtlara geçen en büyük buzdağlarından biri olan kütle, bölgedeki deniz yollarında porblem yaratabileceği ihtimaline karşı gözlem altında tutulacak.

Yüzölçümü 6 bin kilometrekare olan dev buzul, Larsen C Buz Sahanlığı diye bilinen bölgeden geçerken görüntülendi.

Larsen buzulundaki büyük çatlağın 10 yıldan uzun bir süredir takip edildiği açıklandı. 200 metreden kalın olan buzdağının, kısa sürede fazla uzağa gidemeyeceği ancak akıntılar ve rüzgarla Ankarktika’nın kuzeyine sürüklenerek gemi güzergahını tehdit edebileceği belirtildi. Yeni Larsen Buzdağı kayıtlara geçen en büyük 10 buzul arasında. Ancak Antarktika'da görülen en büyük buzdağlarından çok daha küçük.

Uydularca gözlemlenen en büyük buzdağı B-15, 2000 yılında Ross Buz Sahanlığından kopmuştu ve 11 bin kilometrekareydi. 6 yıl sonra bile bu buzdağının parçaları Yeni Zelanda açıklarından geçiyordu.

1956'da ABD Donanmasına ait bir buzkıranın 32 bin kilometrekarelik bir kütleyle karşılaştığı belirtilmişti. Ancak o dönem uydu teknolojisi olmadığından Belçika'nın yüzölçümünden büyük buzdağının kütlesini doğrulamak mümkün olmamıştı.

1986'da Larsen C Buz Sahanlığından 9 bin kilometrelik bir buzul ayrılmıştı. Genelde bu bölgeden kopan buz dağları Güney Georgia civarındaki sığ kıta sahanlığında zamanla eriyor.

Etiketler :