Ankara'da ishal salgını

Ankara'da ishal salgını
CHP konuyu Meclis'e taşıyor

Ankara’nın birçok ilçesinde vatandaşlar, ishal ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Özellikle son iki ay içinde, zehirli ishal vakalarında artış oldu. Belirtileri enfeksiyon gibi gözüken hastalığı CHP, TBMM gündemine taşıdı.

CHP'li Ali Haydar Hakverdi, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Hakverdi, “Ankara bulunan Hastanelerde son 2 ay içerisinde kaç kişiye zehirli ishal tanısı konulmuştur?” diye sordu. CHP'li Murat Emir ise yüksek oranda sülfat, sodyum ve klorür bulunduğu tespit edilen Kızılırmak suyunun, Ankara’ya içme suyu olarak verildiğini belirterek, TBMM’nin olaya el koymasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ankara'nın çeşmelerinden akan suya güvenin her geçen gün azaldığını belirterek, “Birçok insan şişelenmiş su tüketmeyi tercih etse dahi başta mutfakları olmak üzere hayatın her alanında şebeke suyu kullanmaya mecburen devam etmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ bu güvensizliği gidermek yerine 2008 yılında Kızılırmak'tan getirdiği suyu da barajlara vererek adeta Ankaralılara artık çeşmelerden uzak durun demektedir” ifadelerine yer verdi.

Hakverdi gelen şikayetler doğrultusunda Ankara'nın içme suyunun hangi periyotlarla analiz edildiğinin açıklanmasını isterken, Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

“Ankara bulunan Hastanelerde son 2 ay içerisinde kaç kişiye zehirli ishal tanısı konulmuştur?

* Son 2 ay'da Ankara'da hastanelere başvuran ishal ve zehirli ishal vakaları bir önceki yılın aynı aylarına oranlandığında artış ya da azalış var mıdır?

*Ankara'nın bir çok bölgesinde zehirli ishal vakalarında büyük bir artış görülmesine rağmen bu bilgi neden kamuoyundan gizleniyor?

*Melih Gökçek bu yaz yine kameraların önüne geçerek bu şikayetleri dikkate alıp detaylı bir inceleme yapmak yerine hastalıkların şebeke suyundan kaynaklanmadığını CHP Milletvekillerinin kara propagandası olduğunu söyleyecek mi?”

“GÖKÇEK HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR''

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Meclis’e “Ankara’nın içme suyuna el koyun” çağrısı yaptı.

Emir de yüksek oranda sülfat, sodyum ve klorür bulunduğu tespit edilen Kızılırmak suyunun, Ankara'ya içme suyu olarak verildiğini belirterek, TBMM'nin olaya el koymasını istedi. Meclis'e verdiği önergede, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, halk sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle, yasal işlem başlatılmasını da talep etti. CHP'li Emir ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde şöyle denildi:

”Ülkemizin başkenti ve nüfus açısından ikinci büyük şehri konumundaki Ankara'da, ne yazık ki temiz ve ucuz içme suyuna erişim, yıllardır sorun olmaktan çıkarılamamıştır. Gökçek yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu sorunun temel kaynağıdır. Ankaralılar, sağlık açısından birçok tehlike içeren Kızılırmak suyuna mahkum edilmiş durumdadır. Aylardır Kızılırmak'dan Ankara’ya su verildiğini açıklayan Gökçek konunun önemini kavrayamamıştır. Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi vatandaşa ağır bir fatura çıkarmıştır. Suyun Ankara'ya pompalanması yüksek elektrik maliyetlerine yol açmış, suyun daha yüksek bedelden tüketmesine neden olmuştur. Bu yılın ilk 7 ayında Ankara şebeke suyuna yaklaşık yüzde 11.6 oranında zam yapılmıştır.”