Ankara Sergey Lavrov’u bekliyor

Ankara Sergey Lavrov’u bekliyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun resmi davetlisi olarak yarın Türkiye’ye gelecek. İki gün sürecek görüşmelerin ana gündem maddesi Suriye.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun resmi davetlisi olarak yarın Türkiye’ye gelecek.

Gazete DuvaR'dan Mühdan Sağlam'ın haberine göre, İki gün sürecek görüşmelerin ana gündem maddesi Suriye. Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharov, Bakan Lavrov’un Ankara’da yarın başlayacak 10’uncu Büyükelçiler Toplantısı’na katılarak büyükelçilere hitap edeceğini açıkladı.

ANA GÜNDEM İDLİB OPERASYONU

Suriye’de 2011’de başlayan savaşın ülkenin geneline yayılmasıyla barışçıl çözüm için Ankara-Tahran-Moskova üçgeninde Astana Üçlüsü oluşturuldu. Periyodik zirvelerle bir araya gelen grup ayrıca gündeme göre ikili temaslarda da bulunuyor.

Astana Üçlüsü’nün son zirvesi geçen 30-31 Temmuz’da Rusya’nın Soçi kentinte gerçekleşti. Zirve sonrası Moskova tarafı İdlib operasyonuna mesafeli durduklarını dile getirerek operasyona ilişkin çekincelerini dile getirmişti. Ankara ise bölgenin terörist gruplardan temizlenmesi için operasyon seçeneğinde ısrarcı. Ankara-Moskova arasındaki görüş farklılığı İdlib’te izlenecek yol haritası ve Suriye deki son gelişmeler yarınki görüşmelerde ana gündemde olacak.

ÇATIŞMALARIN MERKEZİ: İDLİB

Suriye’nin kuzey batısında yer alan İdlib aynı zamanda Türkiye sınır hattında yer alıyor. İblib, rejim güçleri ve koalisyon ülkelerinin desteğiyle diğer bölgelerden süpürülen cihatçıların çatışma merkezlerinden biri haline geldi.

İdlib’in çatışma merkezi haline gelmesiyle Astana Üçlüsü İdlib’te çatışmazlık bölgeleri konusunda anlaştı. Türkiye bu süreçle garantör statüsü kazanmasıyla İdlib’e dahil oldu.

Türkiye’nin İdlib’le sınırdaş olması ve şehrin cihatçıların yığınağı haline gelmesi Ankara’nın buradaki gelişmeleri dikkatle takip etmesine neden oluyor. Hem Suriye hem de Rusya İdlib’i bir nevi Türkiye’nin problemi olarak görüyor. İki bakanın yarın bu konuyu detaylı konuşması bekleniyor.

Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinde ayrıca 7 Eylül’de Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye temsilcilerinin katılımı ile Türkiye’de yapılması planlanan “Suriye Zirvesi”ne ön hazırlık olacağı belirtiliyor. Zirvede Ankara-Moskova temsilcilerinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki ilerleme ve Türk Akımı genel enerji başlıklarında ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

ANKARA’DA YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Ankara, Lavrov’un ziyaretine hazırlanırken Astana üçlüsünün diğer üyesi İran’ı da ağırladı. İran Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Mahmud Vaizi 9 Ağustos’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüştü. Görüşme sonrası Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “görüşmede iki ülkenin gündeminin istişare edildiğini” bildirdi.

Görüşmenin ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların 48 saat sonrasında gerçekleşmesi Tahran ve Ankara’nın Vaşington’a dönük ortak bir politika belirlenmeye çalışıldığına dair yorumlara neden oldu. ABD’nin son İran yaptırımlarıyla beraber Astana Üçlüsünün tamamı ABD yaptırımlarının muhatabı haline geldi. Tıpkı İran’la olan görüşmede olduğu gibi Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde de bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Etiketler :