Anayasa Mahkemesinden karar: İmamlar siyasi faaliyette bulunamaz!

Anayasa Mahkemesinden karar: İmamlar siyasi faaliyette bulunamaz!
Anayasa Mahkemesi, Diyanet personeline siyaset yasağı ile ilgili maddenin iptal istemini reddetti. Buna göre imamlar siyaset yapamaz, faaliyetinde bulunamaz.ANAYASA MAHKEMESİNDEN PARTİLİ İMAM İÇİN RET KARARI16 Nisan Anayasa referandumundan...

Anayasa Mahkemesi, Diyanet personeline siyaset yasağı ile ilgili maddenin iptal istemini reddetti. Buna göre imamlar siyaset yapamaz, faaliyetinde bulunamaz.

ANAYASA MAHKEMESİNDEN PARTİLİ İMAM İÇİN RET KARARI

16 Nisan Anayasa referandumundan sonra önü açılan partili Cumhurbaşkanı ile birlikte AKP'nin arka bahçesi gibi kullanılan camilerde "partili imam" konusu gçrüşüldü. Anayasa Mahkemesi “partili imama" izin vermedi.

İMAMLARA SİYASET YASAĞI MADDESİNİN İPTALİ İSTENMİŞTİ

Diyanet İşleri personeli için “siyasetle ilgilenme yasağı” düzenlemesinin iptali başvurusu, bugün Anayasa Mahkemesinde gündemine geldi. İptali istenen düzenleme, imamların “siyasi partileri veya onların tutumlarını övmesi ve yermesi”ni yasaklıyor.

MADDE DE NE DİYOR?

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptali istenen düzenleme, imamların ‘siyasi partilerin herhangi birini veya onların tutum ve davranışını övmesi ve yermesi’ni yasaklıyor. Bu hareketi tahkikatla sabit olanlar ihraç ediliyor. Yüksek mahkeme düzenlemeyi iptal ederse, imamlar siyasetle ilgilenebilecek.

Yerel mahkemenin iptalini istediği düzenleme, 1965 tarihli yasanın içinde yer alıyor. Pek çok maddesi değiştirilen, anayasaya aykırılığı gerekçesiyle iptal edilen yasanın bu düzenlemesi ilk gününden bu yana içeriğini koruyor. Düzenleme, “Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun, her derecesinde görev alan personel, MemurKanunu’nun hizmetliler için yasak ettiği siyasi faaliyetten başka, dini görevi içinde veya bu görevin dışında, her ne surette olursa olsun, siyasi partilerden herhangi birini veya onların tutum ve davranışlarını övemez ve yeremez” ifadelerini içeriyor.