Aman Türkiye dikkat: Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor

Aman Türkiye dikkat: Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, eskilerin Eyyam-ı Bahur dediği Afrika sıcağının ağustosun ilk yarısı boyunca İstanbul’u kavuracağını ve kentte Şanlıurfa sıcaklıklarının hâkim olacağını söyledi.

Bu yaz havada yaşanan değişimler nedeniyle adeta kabus yaşayan İstanbul için yeni bir kritik uyarı geldi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, ağustosun ilk yarısı boyunca Türkiye ve İstanbul genelinde sıcak hava dalgasının görüleceğine dikkat çekerek, sıcaklık değerlerinin megakent başta olmak üzere, ülke genelinde en az 5-6 derece artacağı uyarısında bulundu.

Asfalt 65 derece

İstanbul ve Türkiye genelinde önümüzdeki perşembe ve özellikle de hafta sonunudan itibaren dördüncü sıcak hava dalgasının etkisini göstereceğini belirten Köse, “Eskilerin değimiyle Eyyam-ı Bahur, ağustosun ilk yarısında İstanbul başta olmak üzere güney illerini etkisi altına alacak. Basra Körfezi üzerinden gelen muson sıcak hava dalgasının etkisiyle yazın en sıcak günlerini yaşayacağız. Sıcak ve kuru çöl rüzgârları hafta sonu İstanbul’daki sıcaklık değerini 37-38 dereceye yükseltecek. Nem ile birlikte hissedilen sıcaklık 45 dereceleri bulacak. Sıcaklık ölçümlerini gölgede gerçekleştiriyoruz. Oysaki nem, ısı adası ve güneşte yapılan ölçümlerin birleşimi İstanbul için hissedilen sıcaklığın 45 derece olması anlamına geliyor. Asfalt sıcaklığı 65, beton sıaklıkları ise 60 dereceye ulaşıyor. Tüm bu durum nedeniyle, İstanbul’daki hissedilen sıcaklık ile Şanlıurfa’daki sıcaklık değerine aynı seviyeye gelmiş oluyor. İstanbul, ağustos ayının iki haftalık döneminde Şanlıurfa ile aynı sıcaklığı hissedecek” dedi.

Sel riski olabilir

Eyyam-ı Bahur’un etkisiyle yüksek oranda buharlaşma olacağını da kaydeden Köse, “Nemli ve sıcak hava, soğuk hava katmanıyla karması durumunda İstanbul’da 3’üncü sel felaketi yaşanabilir. Sıcak hava dalgasının ardından şiddetli yağış tahmin ediyoruz” uyarısını yaptı.

‘Dünya 2 derece ısınacak’

‘Nature Climate Change’ dergisinde yayımlanan 2 farklı araştırma, yüzyılın sonunda Dünya’nın en az 2 derece ısınacağını ortaya koydu. Washington Üniversitesi’nde yürütülen ilk araştırma, yüzyılın sonunda Dünya’nın ısısının 2 ila 4.9 derece artma ihtimali yüzde 95 olarak gösterildi. Max Planck Meteoroloji Enstitüsü’nde yürütülen diğer araştırmada, insanların hemen fosil yakıt kullanmayı kesmesi halinde bile Dünya’nın 2100 yılına kadar yaklaşık 2 derece ısınacağına dikkat çekildi.

Isı adası etkisi

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen de, “İstanbul’daki yapılaşma sıcaklık değerleri 3-4 derecelik artışa neden oluyor. Gökdelenler, asfalt yollar ve yeşilin olmaması şehirde ‘ısı adası’ etkisi yapıyor. Normal değerler anormale dönüştü” dedi.

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Eyyamıbahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe bir ifadedir. Kuzey yarım kürede, genellikle temmuz ayı ve eylül ayı arasında etkili olabileceği kabul edilmektedir. Güney yarım kürede ise bu tarih ocak ayı ve martı ayı arasına denk gelmektedir.

Türkçe’de bir zamanlar kullanılan eyyam-ı bahur kelimesi günümüzde kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine çöl sıcakları, cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler tercih edilmektedir. Romalılar döneminde ise eyyam-ı bahur günleri diēs caniculārēs olarak isimlendirilirdi.