Almanya'nın açıklamalarına Kalın'dan sert yanıt

Almanya'nın açıklamalarına Kalın'dan sert yanıt
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ak Saray'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kalın, Almanya ile Türkiye arasındaki tansiyonun yükselmesini değerlendirdi.   Almanya'nın sert Türkiye çıkışına "Açıklamalar iç siyasete yönelik

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ak Saray'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kalın, Almanya ile Türkiye arasındaki tansiyonun yükselmesini değerlendirdi.   Almanya'nın sert Türkiye çıkışına "Açıklamalar iç siyasete yönelik. Talihsiz açıklamalar Almanya'da yaklaşan seçim yatırımı. Hiç kimse Türkiye'yi parmak sallayarak hizaya getirmeye çalışmasın" dedi.

Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner, 5 Haziran’da Büyükada’daki toplantıda gözaltına alınmış ve önceki gün çıkarıldığı mahkemede 8’i Türk 9 kişiyle birlikte tutuklanmıştı. Steudtner’in tutuklanmasına Almanya’dan bugün çok sert tepkiler geldi. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “İnsan hakları aktivistinin tutuklanmasının aşırı olduğunu ve kanunla uyumlu olmadığına inanıyoruz” dedi. “Türkiye’ye çok fazla sabır gösterdik ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı” diyen  Gabriel sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile ilişkilerimiz daha önce olduğu gibi devam edemez, Alman şirketlerinin tehditler mevcutken Türkiye’deki yatırımlarını nasıl garantiye alabileceğimizi bilemiyoruz.  Önümüzdeki günler ve haftalarda AB’deki ortaklarımızla Türkiye’nin AB üyeliği hedeflerini ele alacağız.  Mevcut şartlarda Gümrük Birliği’nin genişletilmesi konusunda nasıl görüşmeler yapılabileceğini düşünemiyorum. Alman hükümeti (Türkiye’ye yönelik) başka adımları da değerlendiriyor.”

Bakan Gabriel’in ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de bakanının bu sözlerini yineledi. Merkel sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in açıkladığı önlemlerin Türkiye’deki gelişmeler düşünüldüğünde “gerekli ve kaçınılmaz olduğunu” ifade etti.

TÜRKİYE’DEN İLK YORUM

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ak Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada Almanya’nın sert Türkiye çıkışını değerlendirdi.

Kalın “Açıklamalar iç siyasete yönelik. Talihsiz açıklamalar Almanya’da yaklaşan seçim yatırımı. Erdoğan karşıtlığı Alman iç siyasetinde prim yapıyor. Alman siyasetçiler akıl tutulmasından kurtularak daha rasyonel düşünmeliler.” dedi. “Biz Almanya’yla iyi ilişkiler içinde olduk ve olmak istiyoruz ancak hiç kimse Türkiye’yi, parmak sallayarak hizaya getirmeye çalışmasın” diyen Kalın “Ekonomiyi bulandırmaya yönelik açıklamaları kabul etmeyiz” diye konuştu.

Etiketler :