Almanya'dan ekonomik gözdağının ardından şimdi de askeri yaptırım sinyali

Almanya'dan ekonomik gözdağının ardından şimdi de askeri yaptırım sinyali
Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında askeri projeler konusunun da tümüyle ele alınabileceğini söyledi.

Almanya ile Türkiye arasında zaten gergin olan ilişkiler, bir Alman vatandaşının Büyükada'daki toplantı sonrasında tutuklanmasıyla krize dönüşürken, Berlin yönetimi bir dizi yaptırım kararı aldı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'ye ambargo uygulamak için harekete geçen Almanya, Ankara yönetimi ile yürüttüğü savunmaa projelerini askıya alma kararı verdi.

Bild'ten alıntılanan habere göre, iki ülke arasındaki gerilimi daha da tırmandıracak gibi görünen kararla, Almaya, Türkiye ile NATO bünyesinde ortak yürütülen savunma projelerini durdurdu.

Karar, halihazırda iki ülke arasında var olan ve gelecekte de yapılması düşünülen ortak projelerin durdurulmasını içeriyor. Alman hükümeti konuyla ilgili açıklama yapmazken, Türkiye'de Alman vatandaşlarının tutuklanması ve Alman şirketlerine yönelik tehditler nedeniyle hükümetin Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirdiği belirtildi..

Aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin'e dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel perşembe günü Türkiye ile ilişkilerde gösterilen sabrın sonuna gelindiğini belirtmiş, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ve kredi garantilerinin ve AB mali yardımlarının gözden geçirilmesi gibi önlemler açıklamıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Almanya'nın Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit ettiğini söyleyerek Türkiye'nin karşılık vereceğini belirtmişti.

Etiketler :