Almanya’daki seçimin galibi Başbakan Angela Merkel oldu

Almanya’daki seçimin galibi Başbakan Angela Merkel oldu
Alman ARD kanalının seçimlerde sandıkların kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi yüzde 33.5 oyla ilk parti oldu

Alman ARD kanalının seçimlerde sandıkların kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi yüzde 33.5 oyla ilk parti oldu. Almanya Sosyal Demokrat Partisi ise yüzde 21 ikinci parti olurken, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AFD) partisi ise yüzde 13.5 oylar üçüncü parti oldu.

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti (FDP), Sol parti ve Almanya İçin Alternatif'in (AfD) yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis'e girmesi bekleniyor.

Federal Meclis seçimleri için farklı partilerden 90'ın üzerinde Türkiye kökenli aday da yarışıyor.

2017 genel seçimlerinde en çetin yarış, birinci ve ikinci parti olarak sandıktan çıkmasına kesin gözüyle bakılan CDU ile SPD'den ziyade Federal Meclis'e üçüncü olarak girmek isteyen partiler arasında kızıştı. Anketlere göre, Sol Parti ve sağ-popülist Almanya İçin Alternatif'in (AfD) oy oranları birbirine yaklaşırken, onları Hür Demokrat Parti ve Yeşiller izliyor.

Gelen ilk sonuçlara göre Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) yüzde 33.5, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 21, Sol parti (Die Linke) yüzde 9, Yeşiller Partisi (Grüne) yüzde 9 ve aşırı sağcı Almanya için altenarnatif partisi (AFD) yüzde 13.5 oy aldı.

Etiketler :