Aksakallı istifa söylentilerinde son gelişme!

Aksakallı istifa söylentilerinde son gelişme!
YAŞ’ın ardından Gelibolu’daki 2. Kolordu Komutanlığı’na ataması yapılan ve istifa edeceği yönünde söylentiler çıkan Korgeneral Zekai Aksakallı’nın yeni görevine başlamak için Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli ile vedalaştığı öğrenildi.

Türkiye'nin gündemine oturan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin engellenmesinde büyük rol oynayan, Ömer Halisdemir'e vur emrini veren Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı görev değişikliği sonucu istifa etti mi etmedi mi? Kaynaklardan gelen bilgilere göre istifa etmesi için gerekli olan herşey hazırdı yalnız son ana kadar direnen Aksakallı'yı ikna etmeyi başardılar ve istifasından vazgeçirdiler. Herkes ne olacak diye beklerken son bir gelişme daha yaşandı ve Aksakallı'nın ÖKK personeli ile vedalaştığı gitmek için son hazırlıkların yapıldığı öğrenildi.

YAŞ SONRASI EN ÇOK TARTIŞILAN İSİM

Yüksek Askeri Şûra’nın ardından önce Kıbrıs’a atanması gündeme gelen ardından Gelibolu’daki 2. Kolordu Komutanlığı’na ataması yapılan Korgeneral Zekai Aksakallı’nın yeni görevine başlamak için Ankara’daki Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) Karargâhı’ndaki personelle vedalaştığı öğrenildi. Aksakallı’nın bir-iki gün içinde yeni görevine başlaması bekleniyor. Geçen yılki darbe girişiminde ÖKK’de Tugay Komutanı olan Semi Terzi’yi öldürmesi için Ömer Halisdemir’e emir veren Aksakallı, bu dönem YAŞ sonrası atamalarda en çok tartışılan isim oldu.

Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekâtı’na komuta da eden Aksakallı için ağustos başında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetler Komutanlığı görevine atanmasının gündeme geldiği öğrenildi. Cumhuriyet’in haberine göre iktidar ve Genelkurmay’ın ısrarına karşın Aksakallı Kıbrıs’a gitmemek için direndi. Kıbrıs gibi bir göreve gitmenin “terfien emekli” anlamına geleceği yönündeki algının Aksakallı’nın temel itiraz nedeni olduğu dile getirildi. Başbakanlık, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı arasında süren değerlendirmelerin ardından durum değişti. Aksakallı ile yapılan görüşmelerin ardından kendisinin Gelibolu’daki 2. Kolordu’ya atanması konusunda uzlaşma sağlandığı öğrenildi.

‘Seni mağdur etmeyiz’

Aksakallı’nın atanmasının perde arkasına ilişkin askeri kulislere yansıyan bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yerleşik teamüllerine göre ÖKK’den sonra 2. Kolordu’nun “kızak/pasif görev” olarak görülmesi sorunun temelini oluşturdu. Aksakallı’nın darbe girişiminin ardından Fırat Kalkanı Harekâtı ile gündeme gelmesi, harekâtın başlarında dürbünlü fotoğrafının basına yansıması “adı kurumun önüne geçiyor” eleştirilerini gündeme getirdi. Genelkurmay’da oluşan bu algı yüzünden Aksakallı’nın görev yeri değişikliğinin gündeme geldiği öğrenildi. Aksakallı’ya verilen “Seni mağdur etmeyiz” sözünün önemli olduğu ve komutanın Gelibolu’da göreve başlamasını sağladığı bilgisi de kulislere yansıdı.

Etiketler :