AKP'nin daha fazla Milletvekili çıkarması için karar: Ankara 3 seçim bölgesine ayrıldı

AKP'nin daha fazla Milletvekili çıkarması için karar: Ankara 3 seçim bölgesine ayrıldı
YSK gelecek Milletvekili seçimi için Ankara'yı üç bölgeye ayırdı. Bunun için oyların birbirine yakın olduğu Etimesgut ve Yenimahalle, AKP'nin oy deposu olarak gördüğü Sincan'ın da bulunduğu 3. bölgeye alındı

YSK gelecek Milletvekili seçimi için Ankara'yı üç bölgeye ayırdı. Bunun için oyların birbirine yakın olduğu Etimesgut ve Yenimahalle, AKP'nin oy deposu olarak gördüğü Sincan'ın da bulunduğu 3. bölgeye alındı. YSK'nın Bursa'da da benzer çalışmalar yaptığı öğrenildi.

HALK TV Özel Haber

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2019'da yapılması planlanan Milletvekili seçimi için Ankara'yı üç bölgeye ayırdı. Bunun için AKP ile CHP oylarının birbirine yakın olduğu Etimesgut ve Yenimahalle, AKP'nin oy deposu olarak gördüğü Sincan'ın da bulunduğu 3. bölgeye alındı. YSK'nın Bursa'da da benzer çalışma yaptığı öğrenildi.

AKP'nin seçim sonuçlarına göre daha çok milletvekili kazanabilmek için yapıldığı anlaşılan seçim bölgelerini dizayn etme projesine göre, artan seçmen sayısından dolayı Ankara 2 seçim bölgesinden 3 seçim bölgesine çıktı. AKP'nin geride kaldığı Etimesgut ve Yenimahalle ilçeleri Sincan, Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan ile 3. bölgeye dahil edildi.

İŞTE YSK'NIN KARARINDA ANKARA'NIN YENİ SEÇİM BÖLGELERİ EKİ

Ankara 1. Bölgede Çankaya, Bala, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı ve Şereflikoçhisar; Ankara 2. Bölgede de Keçiören, Akyurt, Altındağ, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kahraman Kazan, Kalecik, Kızılcahaman ve Pursaklar yer alıyor.

Buna göre mevcut 2 bölgeden biri olan ve muhalefetin önde olduğu 1. Bölgeden Etimesgut çıkartılarak muhalefet oyları düşürülmesi hesaplanırken, 2. Bölgede de Yenimahalle'nin çıkarılmasıyla AKP oy oranının artmasıyla daha fazla Milletvekili çıkarması planlanıyor. 3. Bölgenin oluşmasıyla Muhalefetin önceki seçimlerde kazandığı milletvekili sayısının düşeceği düşünülüyor.

Seçmen başına düşen milletvekili sayısının eşit olmasının öngörüldüğü düzenlemede, bu kriteri karşılayan CHP'nin Kuzey Ankara, Orta Ankara ve Güney Ankara teklifi reddedilirken, AKP'nin teklifte bulunmadığı ve YSK'nın önerisinin kabul edildiği öğrenildi.

YSK aracılığıyla Milletvekili sayısını artırmayı planyan AKP, seçmen sayısının artmasıyla milletvekili sayısı 18'e çıkan Bursa'da iki seçim bölgesine ayrıldı.

Buna göre Bursa 1. Seçim Bölgesi Büyükorhan, Karacabey, Mustafa Kemal Paşa, Nilüfer, Orhaneli ve Osmangazi ilçelerinden oluşurken, Bursa 2. Seçim Bölgesi de Gemlik, Gürsü, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Mudanya, Orhangazi, Yenişehir ve Yıldırım ilçelerinden oluştu.

Etiketler :