AKP ve MHP'den tartışılan uyum paketi

AKP ve MHP'den tartışılan uyum paketi
AKP ve MHP’nin ittifakı da içeren anayasaya uyum paketine göre, sandık alanına girmesi yasak olan güvenlik görevlileri, silahlarıyla kapıya kadar girebilecek.
AKP ve MHP’nin ittifakı da içeren anayasaya uyum paketine göre, sandık alanına girmesi yasak olan güvenlik görevlileri, silahlarıyla kapıya kadar girebilecek.

Cumhuriyet'in haberine göre; AKP ve MHP’nin bugün TBMM Başkanlığı’na sunacağı ittifak düzenlemesinin de yer aldığı uyum paketinde, seçim güvenliğine ilişkin kritik düzenlemeler yer alıyor. 1 Kasım seçimlerinde bölgede sıkça tartışma konusu olan ancak YSK’nin reddettiği güvenlik nedeniyle sandıkların taşınması yasal hale getirilecek. Mevcut seçim yasasındaki ‘sandık çevresi ve sandık alanı’ kavramları yeniden tanımlanarak, sandığın 100 metre yarı çaplı alanında önlemlerin düzenlendiği ‘sandık alanı’ maddesi kaldırılarak, güvenlik görevlilerin sandıkların konduğu yerin kapısına kadar gelmesinin önü açılacak. 16 Nisan referandumunda tartışma konusu olan mühürsüz oylar, bundan sonraki seçimlerde de geçerli sayılacak. AKP ve MHP’nin ittifak düzenlemesini de içeren ilk anayasaya uyum paketinde, şu düzenlemelerin de yer alması bekleniyor:

"MÜHÜRSÜZ OYLAR GEÇERLİ SAYILACAK"

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Yasası’nın, “arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulalarının geçersiz sayılacağı”na ilişkin 101. maddesine, YSK’nin mühürsüz oyların geçerli sayılacağına ilişkin gerekçesi eklenecek

"POLİS KAPIYA KADAR GELEBİLECEK"

Sandık çevresi ve sandık alanı tanımlaması yeniden yapılarak, sandık alanına ilişkin hükümler kaldırılacak. Sandık çevresi de, sandığın konduğu alanı çevreleyen bölüm olarak tanımlanacak. Örneğin, bir okulda sandığın konduğu sınıf, sandık çevresi olacak. Sandık alanının kaldırılmasıyla, güvenlik görevlilerinin sandığın konduğu sınıfın kapısına kadar gelmelerinin yolu açılacak.

"SEÇMEN DE POLİSİ ÇAĞIRABİLECEK"

Sandık çevresine sandık kurulu başkanı ve üyelerinin dışında partilerin müşahitleri ve seçmen de cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar için güvenlik görevlilerini çağırabilecek.

"SANDIKLAR TAŞINABİLECEK"

Güvenlik gerekçesiyle sandık taşıma yasal hale getirilerek, YSK’nin tersi karar almasının önüne geçilecek.

Etiketler :