Adalar'da korkutucu salgın! Atlar itlaf edildi, vatandaşlar endişeli...

Adalar'da korkutucu salgın! Atlar itlaf edildi, vatandaşlar endişeli...
Atlardan 18’inin ruam hastalığına yakalandığı açıklandı.

Adalar'da ruam endişesi başladı. Atlardan insanlara da geçebilen hastalık nedeniyle 18 at itlaf edildi.

Ekim ayında Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü ekipleri adalara giderek inceleme yaptı. 1.148 at üzerinde inceleme yapan yetkililer 18 atta ruam hastalığı tespit etti. Hasta atlar yetkililer tarafından itlaf edildi. Hürriyet'ten Fırat Alkaç'ın haberine göre; hastalıklı at çıkması nedeniyle karantina durumu önümüzdeki yıl Ekim ayına kadar uzatıldı.

Yetkililer bu süre içerisinde dönem dönem atlar özelinde tekrar hastalık taraması yapacak.

ADALAR BELEDİYESİ'NDEN DUYURU

Belediye Başkanı Atilla Aytaç, ruam hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada “Atlar sahipli hayvanlar olduğu için denetimleri Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılmaktadır. Biz adalardaki sahipsiz hayvanların bakımını yapıyoruz. Geçtiğimiz yaz atlardaki ruam hastalığı nedeniyle adalarda karantina uygulandı” dedi. Adalarda yaşayan vatandaşlar da ruam hastalığına dikkat çekerek BİMER’e şikayette bulundu. Ada sakinleri ruam hastalığı hakkında yetkililerin açıklama yapmasını istedi.

ADALI VATANDAŞLARDAN ÇARPICI İDDİALAR

Yaşananlar üzerine açıklama yapan ada sakinleri, BİMER'den aldıkları cevaptan şüphelere dek çarpıcı ifadelerin yer aldığı bir basın duyurusunu Halktv.com.tr'ye gönderdi.

Yapılan basın açıklamasında; karantinaya rağmen uygulamaların gelişigüzel devam ettiği ve bazı ölü atların denize atıldığı iddiasına yer verildi.

İşte vatandaşların açıklaması:

Faytoncular şikayet eden vatandaşları tehdit edip şiddet uyguluyor

Adalar’daki fayton işletmeciliği belirli bir grubun elinde olduğu için, bu konularda mücadele edenler daha önce defalarca şiddete ve tehdide maruz kaldılar. Bu nedenle vereceğimiz bilgiler için kimliğimizin ifşa edilmemesini önemle rica ederiz.

2016’dan beri karantina uygulanıyor

7.11.2016 tarihli 2016/3 sayılı komisyon kararınca iki dönem üst üste atlarda ruam çıkmaması koşulu gerçekleşene kadar Adalar’da ruam karantinası uygulamasına başlanmıştır. Bu kapsamda at çıkışları şu an itibari ile yasaktır. Ancak sivillerin tespit ettiği görüntüler bu yasağa uyulmadığını göstermektedir. Yaptığımız araştırmalara göre bu yasağın delinmesi insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu durum ayrıca Türkiye Jokey Kulübü’nün at yarışları faaliyetlerini bile durdurabilecek niteliktedir.

Turizme bir darbe de ruamdan gelebilir

İnsan ve çevre sağlığı açısından dünyanın çeşitli yerlerinden milyonlarca insanın akın ettiği Adalar ilçesi ve Adalar ilçesinden çıkan her insan  bu hastalığa maruz kalabilecek bir potansiyele sahiptir.

Denetimler yeterli değil

Bu kurumların dışında bağımsız denetim yapılıp yapılamayacağı konusunda Bimer tarafından bizlere bilgi verilmemiştir. Sivillerin çektiği görüntüler göstermektedir ki at giriş çıkışı ile ilgili denetimler gerektiği gibi yapılmamaktadır.

Ruam ile ilgili dönemsel kampanya denetimleri (!) yapıldığı belirtiliyor. Ancak içerik hakkında bilgimiz yok. Bu denetimler her hayvana yapılıyor mu, herhangi bir yaptırım uygulanıyor mu bilmiyoruz.

Denetimden sorumlu kurumlar;

1. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü

2. Adalar Belediyesi

3.İBB Veteriner Hekimleri

İtlaf edilen atlar denize atılmış olabilir

Bimer ruam nedeni ile itlaf edilen atlar olduğunu doğruluyor. Ancak itlaf edilen atların akıbeti belli değil. İddialara göre itlaf edilen atların bir kısmı denize atıldı.

Atlara yapılan zulüm de cabası

Özellikle yaz aylarında ölümlü kazalarla dönem dönem gündeme gelen faytonlar atlar için de bir zulüm mekanizmasına dönmüş durumda. Normal şartlar altında uzun süre yaşayabilecek atlar gördükleri işkence nedeni ile ortalama 2 yıl içinde ölmektedir. Sakatlanan atlar bilinçsiz seyisler tarafından adeta işkence altında güya tedavi edilmekte, yaralı atlar her türlü hijyen koşulundan yoksun ahırlarda tutulmaktadır. Her canlının yaşama hakkı kutsaldır. Bu zulmün bir an evvel durdurulması gerekmektedir.

Etiketler :