Açken sinirli misiniz?

Açken sinirli misiniz?
Acıktığınızda aynı zamanda geçen sürede sinirlenmeye başlıyorsanız, bazı şeyler yanlış gidiyor olabilir. Küçük bir paket çikolata için bile sinirleniyor olabilirsiniz

Acıktığınızda aynı zamanda geçen sürede sinirlenmeye başlıyorsanız, bazı şeyler yanlış gidiyor olabilir. Küçük bir paket çikolata için bile sinirleniyor olabilirsiniz. İngilizce ’de bu durumu açıklamak için açlık (hunger) ve sinir (anger) kelimelerinin birleşimi olan “hanger” tabiri kullanılıyor. “Hanger”, boş mideye bağlı olarak ruh hali değişimleri, huzursuzluk ve sinir durumlarını tanımlamayı sağlıyor.

Acıktığınızda aynı zamanda geçen sürede sinirlenmeye başlıyorsanız, bazı şeyler yanlış gidiyor olabilir. Küçük bir paket çikolata için bile sinirleniyor olabilirsiniz. İngilizce ’de bu durumu açıklamak için açlık (hunger) ve sinir (anger) kelimelerinin birleşimi olan “hanger” tabiri kullanılıyor. “Hanger”, boş mideye bağlı olarak ruh hali değişimleri, huzursuzluk ve sinir durumlarını tanımlamayı sağlıyor.

Diyetisyen Whitney Bevins’e göre, ruh halinde meydana gelen bu durum bir stres tepkisi ve kan şekerinde meydana gelen düşüş ile alakalı. Beyin için gerekli olan yakıt glikoz olduğu için, beyniniz, glikoz stoklarının azaldığını hissettiği zaman sinirsel tepkiler artmaya başlıyor.

Los Angeles Lakers PRO Nutrition Program yöneticisi Dr. Catherine Shanahan’a göre, bazı durumlarda açlığa bağlı olarak gerginlik normal; fakat bu durum her gün başınıza geliyorsa, ortada sorun var demektir. Çünkü bu durum metabolik bir soruna işaret ediyor olabilir ve vücudunuzun beyninize bir şekilde yeterli enerjiyi verebiliyor olması gerek.

BEYNİNİZE SADECE ŞEKER GÖNDERMEYİN

Ancak hanger adı verilen bu durumu düzenli olarak yaşıyorsanız, büyük ihtimalle beyninizde şeker oranız azalmıştır. Basit karbonhidratlardan ne kadar fazla yerseniz, vücudunuz yakıt olarak onları tercih etmeye o kadar eğilimli olacaktır.

Ancak bu noktada vücudunuzun verimli işleyebilmesi için yakacağı çeşitle besinlere ihtiyacı var. Shanahan’ın önerisi, arada bir karbonhidrat kısıtlamasına gitmeniz ve bu yöntem ile yağın metabolize edilmesinin yolunu açmanız yönünde. Yakıt olarak kullanmak adına yağa olan ihtiyacınız arttıkça, vücudunuz, yağı parçalamak adına daha fazla enzim üretmeye başlayacaktır ve yağın metabolize edilebilmesi zaman içerisinde kolaylaşacaktır.

ÖĞÜNLERE DİKKAT

Başlangıç için kahvaltı iyi bir seçenek: Şekerli yiyeceklere yüklenmekten ziyade, sebze ve yumurta tüketmeye odaklanın. Bu sayede, gün içerisinde açlıktan ötürü sinirlemenizin de önüne geçmiş olursunuz.

Gün içerisinde şekerli atıştırmalıkları mümkün olduğunca az tüketin. Bunların yerine yerfıstığı ezmesi ve muz ikilisine ya da kraker ve peynir ikilisine yönelin. Yani, sadece karbonhidrat almayın; aldığınız karbonhidratın yanında mutlaka bir miktar protein ve yağ tüketmeyi tercih edin. Bu sayede kan şekerinizin gün boyu daha dengeli kalmasını sağlarsınız.