ABD'de sular durulmuyor: Irkçılık karşıtları Konfederasyon askeri heykelini yıktı

ABD'de sular durulmuyor: Irkçılık karşıtları Konfederasyon askeri heykelini yıktı
ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville'de hafta sonu ırkçılığın protesto edildiği eyleme bir ırkçının araçla eylemin içine dalmasıyla patlak veren olaylar ülke geneline yayılıyor. North Carolina eyaletine bağlı...

ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville'de hafta sonu ırkçılığın protesto edildiği eyleme bir ırkçının araçla eylemin içine dalmasıyla patlak veren olaylar ülke geneline yayılıyor. North Carolina eyaletine bağlı Durham kentinde yaklaşık 100 kadar ırkçılık karşıtı eylemci bir mahkeme binası önünde 93 yıldır duran ve Konfederasyon askerlerini onurlandıran heykeli yıktı.

ABD’de sular durulmuyor: Irkçılık karşıtları Konfederasyon askeri heykelini yıktı

Publié par HALK TV sur mardi 15 août 2017

ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville'de hafta sonu yaşanan ırkçı eylem ve şiddet olaylarına tepki olarak ülke genelinde eylemler yapılıyor.

Kuzey Carolina eyaletine bağlı Durham kentinde de yaklaşık 100 kadar ırkçılık karşıtı eylemci, bir mahkeme binası önünde 93 yıldır duran ve Konfederasyon (İç Savaş'ın sonuna kadar köleliğin yaygın olduğu, ekonomileri tarıma dayalı ayrılıkçı güney eyaletleri) askerlerini onurlandıran heykeli yıktı.

HEYKEL NEYİ TEMSİL EDİYOR?

Yükselen tansiyon son olarak kendini Kuzey Karolina’ya bağlı Durham bölgesinde kendini gösterdi. Kölelik yanlısı ordunun saflarında savaşan askerler adına dikilmiş olan bir heykel, onlarca protestocu tarafından bir halat bağlanarak devrildi. Aktivistler daha sonra heykeli tekmeledi. Eylemcilerden Isaiah Wallace, “Bunun ülkeye şok dalgaları göndereceğini düşünüyorum ve umarım diğer ırkçı semboller de devrilir” dedi.

Devrilen heykelin taşına “Gri giyen çocukların anısına” ifadeleri yer alıyor. Amerikan İç Savaşı’nda Birlik askerlerine karşı savaşan kölelik yanlısı Konfederasyon Ordusu’nun askerlerinin üniformalı gri renkteydi.

Amerika Konfedere Devletleri (ya da yalnızca Konfederasyon) Amerika Birleşik Devletleri'nde 11 güney eyaletinin 1861'den 1865'e kadar oluşturduğu devlettir. Amerikan İç Savaşı Amerika Konfedere Devletleri ve Amerika Birleşik Devletleri arasında olmuştur.

Amerikan İç Savaşı veya diğer adıyla Eyaletler Arası Savaş, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ile bu ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti arasında çıkmış geniş kapsamlı bir iç savaştır. 11 Güneyli Eyalet Abraham Lincoln'un 1860 yılında başkan seçilmesiyle Jefferson Davis komutasında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 12 Nisan 1861 yılında ise Güney Carolina'daki Sumter Kalesi'nden ilk top atışıyla birlikte savaş başlamıştır.

Savaşın ilk sonucu Lincoln'un duraksamalarına ve bazı Demokrat Parti'lilerin tepkisine rağmen köleliğin kaldırılmasıdır. 22 Eylül 1862'de hazırlanmaya başlanan, 1 Ocak 1863'te uygulamaya konan bu önlem, 13 anayasa değişikliği önergesinin oylanıp kabul edilmesiyle 31 Ocak 1865'te yasallaşmıştır. Ancak bu zaferden beş gün sonra Lincoln bir suikast sonucu öldürülmüştür.

Etiketler :