ABD uçakları Irak'ta Haşdi Şabi güçlerini bombaladı iddiası

ABD uçakları Irak'ta Haşdi Şabi güçlerini bombaladı iddiası
ABD öncülüğündeki terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyonun Irak-Suriye sınırında şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerini vurduğu iddia edildi. Uluslararası basına konuşan Haşdi Şabi Komutanı Ali Haşim Huseyni,...

ABD öncülüğündeki terör örgütü IŞİD karşıtı koalisyonun Irak-Suriye sınırında şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerini vurduğu iddia edildi. Uluslararası basına konuşan Haşdi Şabi Komutanı Ali Haşim Huseyni, bombardıman sonucu 36 kişinin öldüğünü, 25 de yaralı olduğunu ileri sürdü.

Haşdi Şabi Komutanı Ali Haşim Huseyni, gerçekleşen saldırıyla ilgili, "ABD uçakları Seyid Şuheda Ketibeleri'ni bombaladı. Yaralılar Irak'taki çeşitli hastanelerinde tedavi görüyorlar. Bazılarının durumu çok ağır. Vurulan yer Baac kentine 20 kilometre yakınlıkta ve tam Irak-Suriye sınırında yer alıyor. Kasti bir saldırı, şiddetle kınıyoruz." açıklamasında bulundu.

Haşdi Şabi'nin iddialarına göre, ABD savaş uçakları sabaha karşı 04.00 sularında Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi mevzilerini vurdu. Aralarında komutanların da bulunduğu 36 milis hayatını kaybetti, 25 kişi ise yaralandı.

Haşdi Şabi'ye bağlı Seyyid el Şuheda Tugayları'ndan yapılan açıklamada, "ABD uçaklarının akıllı mühimmatlarla çok sayıda kişiyi öldüren ve yaralayan ağır bir bombardıman düzenlediği" belirtilirken, ayrıca "Bunun cezasız kalmayacağını duyuruyoruz. Irak-Suriye sınırının korunması ve Amerikalıların gündemlerini dayatmak için bu sınırlardan fayda sağlamasının önlenmesi çağrısı yapıyoruz" denildi.

Yerel kaynaklara dayandırılan başka bir haberde ise, Seyyid el Şuheda Tugayları'nın Sincar Dağları'ndaki mevzilerinin hedef alındığı ve saldırıda 36 milisin öldüğü, 85 milisin de yaralandığını bildirildi.

Saldırıda, İran Devrim Muhafızlarından da 7 kişinin de öldüğü de iddia edilirken, Irak Savunma Bakanlığı veya İran Devrim Muhafızlarından bununla ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.

Haşdi Şabi güçleri Irak hükûmetine, olayla ilgili bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.

ABD ise iddiaları reddediyor

ABD öncülüğündeki IŞİD'le mücadele koalisyonundan yapılan açıklamada, iddiaların 'doğru olmadığı' belirtilerek, bölgede o saatte hava saldırısı yapılmadığı ifade edildi.

KOALİSYONDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Terör örgütü IŞİD ise sosyal medya üzerinden saldırıyı üstlendiğini duyurarak, cephane,silah ve zırhlı araç ele geçirdiğini de öne sürdü.

Haşdi Şabi güçleri nedir?

Haşdi Şabi, Bağdat yönetimi tarafından doğrudan destekleniyor. Ayrıca örgüte, Irak hükümeti para ve silah yardımı yapıyor.

Bünyesindeki örgütlerin büyük bölümünün İran'la yakın ilişkileri bulunuyor.

Haşdi Şabi'nin büyük bölümü Şii milislerden oluşmasına rağmen, örgütün bünyesinde Sünni milisler de yer alıyor.Economist dergisinin verilerine göre geçen yıl Haşdi Şabi'de savaşan milislerin yaklaşık 120 bini Şii, 16 bini ise Sünni idi. Milislerin arasında çok sayıda şii Türkmen de bulunuyor. Ancak bu bilgi bir çok haberde ve analizde verilmiyor, çünkü Türkmen ısrarla yok gibi veya küçük bir azınlık gösterilmeye çalışılıyor.

Araştırmalara göre, Irak halkının belli bir bölümü IŞİD'le mücadelede Haşdi Şabi'yi destekliyor... Milisler, özellikle Şii Iraklıların önemli bir bölümü tarafından "kahraman" olarak görülüyor.

Sünni Iraklılar Haşdi Şabi'yi "mezhepçi" olarak nitelendirirken, Türkiye ise Sünnilerin yaşadığı bölgelerde örgütün operasyonlara katılmasını istemiyor.

Bedir grubu, Barış Tugayları, Hizbullah Tugayları, Seyyid El Şuhada Tugayları; Haşdi Şabi'nin bünyesinde yer alan onlarca örgütten birkaçı...

Etiketler :