ABD, Türk Adalet Bakanlığı heyetine vize vermedi

ABD, Türk Adalet Bakanlığı heyetine vize vermedi
Ankara-Washington hattında yaşanan vize gerilimi için ABD'ye gidecek olan Türk Adalet Bakanlığı yetkililerine vize verilmedi.ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasının...

Ankara-Washington hattında yaşanan vize gerilimi için ABD'ye gidecek olan Türk Adalet Bakanlığı yetkililerine vize verilmedi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından Washington ve Ankara karşılıklı olarak vizeleri askıya aldı. İki ülke arasında başlayan gerilimi çözmek için ABD'den bir heyet Türkiye'ye geldi ve hükümet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Genel olarak olumlu geçtiği belirtilen görüşmelerin devamında bir Türk heyeti de ABD'ye gitmek için hazırlık yapıyordu. Ancak Washington, vize kısıtlaması gerekçesiyle ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk heyetinin vizelerini onaylanmadığını açıkladı.

CNN Türk'ten Serdar Cebe'nin haberine göre, heyette şu isimler yer alıyordu:

Aytekin Sakarya (Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü)

Mehmet Ökmen (Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı)

Orhan Cuni (Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tetkik hakimi. Alternatif Çözümler Daire Başkanı)

Merve Özcan (Tetkik Hakimi)

Prof.Dr. Mustafa Serdar Özbek (Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi)

'TEMASLARIN SÜRDÜRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ'

Türk Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in başkanlık ettiği heyet ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini açıklamıştı. Dışişleri kaynaklarının yaptığı açıklamada "Yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır" ifadeleri yer almıştı.

ABD 4 ŞART SUNMUŞTU

ABD'nin vize krizinin çözümü için 4 şart sunduğu öğrenilmişti. O şartlar şöyleydi:

Metin Topuz ve Mete C. ile ilgili kanıtlar verilmeli.

Çalışanlarına dair soruşturmada ABD'ye bilgi verilmeli.

Temasların ABD'nin isteğiyle uyumlu olup olmadığı sorulmalı.

Çalışan ABD'nin isteğiyle temas yürüttüyse tutuklanmamalı.

Etiketler :