ABD Merkez Bankası Fed merakla beklenen faiz oranını açıkladı!

ABD Merkez Bankası Fed merakla beklenen faiz oranını açıkladı!
Fed politika yapıcıları toplantıda gösterge faiz için hedef aralığını yüzde 1.00-1.25'ten yüzde 1.25-1.50'ye yükseltti. ABD Merkez Bankası böylece bu yıl üçüncü kez faiz artırımına gitmiş oldu.Fed Başkanı Janet Yellen'in...

Fed politika yapıcıları toplantıda gösterge faiz için hedef aralığını yüzde 1.00-1.25'ten yüzde 1.25-1.50'ye yükseltti. ABD Merkez Bankası böylece bu yıl üçüncü kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Fed Başkanı Janet Yellen'in görevinden ayrılmadan önceki son toplantısında açıklanan faiz oranı 25 baz puan artırılarak, yüzde 1,25-1,50 aralığına yükseltildi. Fed toplantısının ardından, politika yapıcıların 2018 yılında üç kez faiz artırımına gidilmesini öngördüğü belirtildi.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Yeni güne hafif düşüşle 3.83 seviyelerinde başlayan dolar, gün içinde 3.85'i aşmıştı. Akşamki Fed kararı öncesi dolar, 3.83 seviyelerinden 3.85'e tekrar yükseldi. Sonrasında ise dolar/TL kuru 3.82 seviyesine kadar gevşedi. Dolar Fed'in faiz kararına ise herhangi bir tepki vermedi.

Karar öncesinde 1.247 dolar seviyesinde bulunan altının onsu şu sıralar günlük bazda yüzde 0,65 artışla 1252 dolar seviyesine yükselmiş durumda.

FED'İN AÇIKLAMASI

Fed tarafından yapılan açıklamada; "Kasırgalarla ilgili dalgalamaların ortalaması alındığında, istihdam artışı sağlam ve işsizlik oranı daha da düştü," denildi ve enflasyonun kısa vadede Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam edeceği, ancak orta vadede hedef yakınlarında "istikrar" bulacağı kaydedildi.

Açıklamada Fed önceki açıklamasında bahsettiği işgücü piyasasının daha da güçlenmesini beklediği yolundaki söylemine yer vermedi. Bunun yerine, para politikasının işgücü piyasasının "güçlü kalmasına" yardımcı olacağı söylemine yer verdi. Bu durum, Fed yetkililerinin, işgücü piyasasındaki iyileşmenin yavaşlamasını beklediklerini işaret ediyor.

2'ye karşı yedi oy ile alınan bu kararda, politika sıkılaştırmasına ek olarak, Fed ayrıca, merkez bankası bilançosundaki aylık daraltmanın, daha önce programlandığı üzere, Ocak ayından itibaren 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılacağını teyit etti.

Fed, açıklamasında, "Kasırgalarla ilgili aksaklıklar ve bunların giderilmesi, son aylarda ekonomik faaliyeti, istihdam ve enflasyonu etkiledi, ancak ulusal ekonomi için görünümü somut bir şekilde değiştirmedi," dedi ve FOMC'nin "ekonomiye yönelik kısa vadeli risklerin büyük ölçüde dengeli olduğu, ancak komitenin enflasyondaki gelişmeleri yakında izlediği" şeklinde Haziran ayından bu yana kullandığı söylemini tekrarladı.

“ILIMLI BÜYÜME, GÜÇLÜ İSTİHDAM” VURGUSU

Fed tarafından yapılan açıklamada ılımlı büyüme ve istihdam piyasasında güçlü büyümenin sürdüğüne vurgu yapıldı. İstihdam artışının güçlü seyrettiği belirtilirken, işsizliğin daha da düştüğünün altı çizildi. Harcamaların ılımlı bir hızda arttığı ifade edilen raporda, yatırımların da artış kaydettiğine dikkat çekildi.

Fed yeni faiz kararını ise Ocak 2018 açıklayacak. Yeni başkanlı Fed ilk kez Mart 2018'de toplanacak.

İŞTE FED BAŞKANI YELLEN'IN AÇIKLAMALARI

Fed Başkanı Yellen, faiz artırımının kademeli sıkılaştırmanın garantilendiğini gösterdiğini söyledi.

Etiketler :