ABD ile vize krizi 'resmi açıklama' ile sona erdi!

ABD ile vize krizi 'resmi açıklama' ile sona erdi!
12 Kasım'da düzelen vize randevuları, ABD'nin resmi açıklamasıyla doğrulandı.

Halk TV'nin 12 Kasım 2017'de duyurduğu "vize krizi bitti" haberi bugün resmi dile döküldü. ABD Ankara Büyükelçiliği, resmi bir açıklama ile vize krizindeki sınırlamanın kalktığını açıkladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği krizin tamamen çözüldüğüne dair açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

"Ekim ayından bu yana Türk hükümeti, Türkiye misyonumuzdaki yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızda yerel çalışanlarımızın, Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevlerini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı veya tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır.

Ayrıca Türk hükümeti ileride yerel çalışanlarımızın birini gözaltına almak ya da tutuklama istediğinde, Türk makamlarının Amerikan hükümetini önceden bilgilendireceğini de kaydetmiştir."

"Söz konusu güvencelere karşı gösterilen bağlılığa istinaden, ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun, Türkiye'de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanmaktadır. Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygılarımız sürmektedir.

Aynı şekilde, OHAL altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin kayglarımız da devam etmektedir. ABD yetkilileri, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplarıyla görüşmelerini sürdürmektedir."

NE OLMUŞTU?

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD'ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

HALK TV 12 KASIM'DA ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Halk TV, 12 Kasım 2017 tarihinde vize randevularındaki kısıtlamanın kalktığını duyurmuştu. Halk TV, öğrenci veya sağlık kriteri olmaksızın ABD'nin her başvuruya randevu verdiğini ortaya çıkarmıştı.

İşte o haber:

Etiketler :