ABD Başkan yardımcısından Kıbrıs görüşmelerine "birleşin" baskısı!

ABD Başkan yardımcısından Kıbrıs görüşmelerine "birleşin" baskısı!
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, KKTC lideri Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Anastasiades'i telefonla arayarak adada birleşme çağrısı yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, KKTC lideri Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Anastasiadis'i telefonla arayarak adada birleşme çağrısı yaptı.

İHA'nın haberine göre ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Pence, telefon görüşmesinde Kıbrıs sürecini desteklediğini yineledi. Liderler konferansın önemli ve yitirilmemesi gereken fırsat olduğu konusunda görüşlerini belirttiler.

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin telefonda görüşerek, İsviçre'de devam eden Kıbrıs müzakerelerinden olumlu netice çıkması yönündeki ümitlerini dile getirdikleri bildirildi.

Beyaz Saray, Pence-Mogherini görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsviçre'de devam eden Kıbrıs Konferansının önemi konusunda hemfikir oldukları belirtilen Pence ile Mogherini'nin, "Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerin, tüm Kıbrıs halkının yararına olacak iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyon olarak Kıbrıs'ı yeniden birleştiren bir anlaşma üzerinde mutabakata varacaklarını" umdukları ifade edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı'na dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılacağının açıklanmasıyla, ada için bir anlaşmaya varmayı umduklarını söylemişti.

Konferansa gözlemci sıfatıyla katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini dün Crans-Montana'ya gelmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Pence, 21 Haziran'da KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile telefonda görüşerek müzakerelere ABD'nin desteğini dile getirmişti.

İSVİÇRE'DE KIBRIS ZİRVESİ DEVAM EDERKEN...

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis arasında üç gün süren tarihi Kıbrıs zirvesi 28 Haziran'da garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık'ın dışişleri bakanları seviyesinde katılımıyla beşli zirve haline geldi.

Tüm tarafların Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile varılan mutabakat ve prensipler çerçevesinde hazırlanan paketleri BM'ye sunmaları sonrasında Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Rum lider Anastasiadis ve Rum yetkililer ile yaptığı "İkinci Masa" toplantısının ardından 3 Temmuz'da Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları ile 3 garantörün bir araya geldikleri "Birinci Masa" toplantısına geçildi.

Crans Montana'daki Kıbrıs Zirvesi'nde iki tarafın Birleşmiş Milletler gözetiminde bir araya geldikleri "İkinci Masa" toplantılarında güvenlik ve garantiler dışındaki tüm başlıklarda askıda bekleyen konular ele alınıyor. "Birinci Masa" toplantılarına ise 3 garantör ülke de katılıyor ve 5'li formatta yapılıyor.

Etiketler :