ABD: "Arakan'da yaşananlar etnik temizlik"

ABD: "Arakan'da yaşananlar etnik temizlik"
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddeti "etnik temizlik" olarak nitelendirerek katliamlardan sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddeti "etnik temizlik" olarak nitelendirerek katliamlardan sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 15 Kasım'da Myanmar'a gerçekleştirdiği ziyaret ve yaptığı görüşmeler ışığında yazılı bir açıklamayla Arakan'daki son durumu değerlendirdi.

Myanmar ziyaretinde Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii de dahil üst düzey yetkililerle ülkedeki son durumu görüştüğünü kaydeden Tillerson, yaşanan insani krizin bir an önce sona ermesi gerektiğini belirtti.

"BU BİR ETNİK TEMİZLİKTİR"

25 Ağustos'ta Myanmar ordu mensuplarına  düzenlenen saldırıyı tekrar kınayan Tillerson, "Yine de hiçbir provokasyon, şimdiye kadar yaşanan korkunç zulmü meşru gösteremez. Myanmar ordusu ile güvenlik güçleri içindeki bazılarının ve yerel infazcıların bu ihlalleri devasa bir acıya ve yüz binlerce kadın, çocuk ve erkeğin evlerini terk ederek Bangladeş'e sığınmasına neden olmuştur. Mevcut gerçeklerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinin ardından şu açıktır ki Arakan eyaletinde Rohingyalılara karşı yapılan şey etnik temizliktir." değerlendirmesini yaptı.

ABD'nin önceliğinin insani krizle karşı karşıya olan yardıma muhtaç kişilere ulaşmak olduğunu kaydeden Tillerson, daha önceki 40 milyon dolara ilaveten 47 milyon dolarlık yeni bir yardım paketini daha açıkladıklarını hatırlattı.

"SORUMLULAR YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI"

Açıklamasında "Myanmar hükümeti ve güvenlik güçleri, sınırları içindeki herkesin insan haklarına saygı göstermeli ve bunu yapmayanları sorumlu tutmalıdır." diyen Tillerson, doğrudan isim ya da kurum zikretmeden yaşananların sorumlularının yargı önüne çıkarılması için ABD'nin elinden geleni yapacağını vurguladı.

ŞİDDETE SEBEP OLANLARA YAPTIRIM

Öte yandan kapalı oturumda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Arakan krizinde "şiddete sebep olan (Myanmar güvenlik güçleri mensupları ya da yerel infazcılar) kişileri hedef alan yeni yaptırımlar getirmeye hazırlandıklarını" ifade etti.

Yetkili, "Arakan'da yaşanan etnik temizliğin planlı ve organize" olduğunu, sorumlularının belirlenerek yargı önüne çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Etiketler :