9 günde İstanbul'u süper fırtına 2 kez vurdu! Bugün ne olacak?

9 günde İstanbul'u süper fırtına 2 kez vurdu! Bugün ne olacak?
19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Abdullah Kahraman dün İstanbul'da akşam yaşanan yağışı yorumladı. Kahraman, İstanbul'u vuran yağış ve fırtınanın nedeni için 'süper hücre' değerlendirmesi yaptı.

19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Abdullah Kahraman, Bu süper hücreli fırtınaydı. Bu sistem bizim birkaç gündür takip ettiğimiz bir sistemdi. Bir önceki seldeki durum bir süper hücre değildi teknik olarak. O orta ölçekli konvektif sistemdi.Süper hücreli fırtına genişliği yaklaşık 10 km mertebesinde olan fırtınadır. Orta ölçekli konvektif fırtına çok daha geniş bir alanda olur.

Bugünü karmaşık yapan şu. Orta ölçeklif konvektif sistem söz konusuydu Trakya'dan. Bir de güneybatıdan gelen bir orta ölçekli konvektif sistem vardı.

Hürriyet'e konuşan Kahraman, Süper Hücre'nin en önemli özelliği 'mezosiklon' özelliği. Genişliği 3 ila 8 kilometre civarında olan siklondur. Bunu bir bulut oluşumunda dönen bir bulut gibi gözlemleyebilirsiniz. Kenarları, çeperleri çok belirlidir. Geçen haftaki selde böyle bir durum yoktu. Bugün süper hücre karakterini işaret eden çok sayıda emare gördük. Yüzde 99 'süper hücre'ydi.

Gökgürültülü fırtınanın belki de yüzde 1'i süper hücredir. Çok çok az görülür. Bir keresinde 15 Ağustos 2004'te İstanbul üzerinden geçmişti. Yalova'da hortum yapmıştı. Ekstrem bir olay. İstanbul'a denk gelmesi talihsizlik.

Yaşanan bu felaketten tam 9 gün önce sel, fırtına yine İstanbul'u vurmuş Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı olayın ardın açıklama yapmıştı. Açıklamada "Süper Hücre" denilmişti.

MARMARA DİKKAT

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dün İstanbul'u vuran yağış için bugün de Marmara'daki diğer illerde dikkatli olunmasını önerdi.

Bu sabah saatlerinde Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya'da kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Meteorolojiden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Yurdun kuzeybatı kesimlerinde devam eden gök gürültülü sağanak yağışların bu gece (dün) ve yarın (bugün) sabah saatlerinde Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde kuvvetli (21-50 mm) olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara (ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi riski) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

Etiketler :