5 bin ağacın yerine 553 villa

5 bin ağacın yerine 553 villa
İstanbul Beykoz’da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa yapılmasını öngören projenin imar planı yayımlandı. Proje hayata geçirilirse 5 bin ağacın yerine villalar ve bağlantı yolları yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik özel orman alanına 481 milyon yatırım bedeliyle 553 adet villa yapılmasını öngören projenin imar planlarını askıya çıkardı. Proje hayata geçirilirse sahil çamı, meşe, gürgen, kestane, yalancı akasya gibi türlerin bulunduğu en az 5 bin ağacın yerine villalar ve bağlantı yolları yapılacak. CHP’nin bugüne kadar projeyle ilgili açtığı 2 farklı dava bulunuyor ve bu davaların mahkeme süreçleri halen devam ediyor.

ÇED SÜRECİNE GEREK GÖRÜLMEDİ

Proje sahasıyla ilgili geçen günlerde Çevresel Etki Değerlendirme’ye (ÇED) gerek olmadığı yönünde karar verilmişti. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ve Beykoz Orman İşletme Şefliği sınırları içinde bulunan söz konusu alan 1995’te “Doğal Sit Alanı”, 2018’de ise İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından “nitelikli doğal koruma alanı” ve “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak belirlenmişti.

‘İMAR PLANI KABUL EDİLEMEZ’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı imar planlarının iptali için kısa süre içinde dava açacaklarını söyledi: “Giderayak ne kadar çalsak, ne kadar çok rantı cebimize indirsek kârdır diye düşünen bir anlayışla karşı karşıyayız. Beykoz’da yapılmak istenen bu doğa katliamını durduracağız.”

Etiketler :