4 milyon Müslüman vatansız kalabilir

4 milyon Müslüman vatansız kalabilir
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde dört milyon kişinin vatandaşlıktan atılmasına yol açabilecek bir liste yayımlandı...

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde dört milyon kişinin vatandaşlıktan atılmasına yol açabilecek bir liste yayımlandı.

Ulusal Vatandaş Sicil Kurumu (NRC) listesinde, eyalete Doğu ve Batı Pakistan arasındaki savaşın çıktığı 24 Mart 1971 itibariyle eyalete geldiğini kanıtlayabilenlerin isimleri yer alıyor.

Bu da liste dışında kalan yaklaşık 4 milyon kişinin vatandaşlıktan çıkarılabileceği endişesi yaratıyor.

Hindistan, listenin Bangladeşli yasa dışı göçmenlerin tespit edilmesi için yapıldığını açıkladı.

BBC'nin haberine göre, kimlik ve vatandaşlık sorunları, Hindistan'ın en çok etnik çeşitliliğe sahip bölgelerinden biri olan Assam'daki çok sayıda insanı uzun süredir etkiliyor.

Assam'da yaşayanlar arasında Bengalce ve Assamca konuşan Hindular ve bir de kabile halkı var.

Bölgede yaşayan 32 milyon insanın 3'te 1'ini Müslümanlar oluşturuyor. Birçoğu İngiliz egemenliği zamanlarında bölgeye yerleşen göçmenlerin torunları.

Öte yandan, komşu Bangladeş'ten gelen göçler çok uzun zamandır problem yaratıyor.

Altı yıl süren ve yüzlerce insanın ölümüne neden olan protestoların ardından, 1985 yılında federal hükûmet ve protestocular arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya göre, 24 Mart 1971 tarihinden itibaren, usulüne uygun bir belge olmaksızın Assam'a giren herkes 'yabancı' olarak kabul edildi.

Yakın zamanda yayımlanan Ulusal Vatandaşlık Sicil Kurumu listesi -1985 yılında imzalanan anlaşmaya göre- Assam'da 4 milyon kişinin 'yasadışı yabancı' statüsünde olduğunu ortaya çıkardı.

Son birkaç yıl içinde kurulan 'özel yetkili mahkemeler' hâlihazırda 1.000 kadar Müslüman'ı 'yabancı' olarak deklare etti ve tutuklama kamplarına gönderdi.

Birleşik Devletler başkanı Donald Trump'ın, belgesiz göçmen ebeveynleri ve çocukları ayırma politikasının bir benzeri olarak Assam'da da aileler birbirinden ayrıldı.

Milyonlarca insanı bir gecede 'vatansız' bırakabilecek bu hamle, zaten tehlikeli olan bu durumda daha çok şiddete yol açabileceği endişesini yarattı.

Başbakan Narendra Modi'nin Milliyetçi Hindistan Halk Partisi, geçmişte yasadışı yollarla ülkeye giriş yapan Müslüman göçmenlerin sınırdışı edilmesi gerektiği konusunda ısrarcı.

Öte yandan komşu Bangladeş bu çeşit bir isteği kesinlikle kabul etmiyor.

BİR GECEDE OY KULLANMA, SOSYAL YARDIMLARA ULAŞMA VE MÜLKİYET EDİNME HAKLARINDAN YOKSUN KALABİLİRLER

On yıllardır Assam'da yaşayan insanlar, Hindistan vatandaşlığından çıkarılmaları durumunda, bir anda oy kullanma, sosyal yardımlara ulaşma ve mülkiyet edinme haklarından yoksun kalacaklar.

Hâlihazırda mülk sahibi olanlar ise, kolayca kıskanç komşularının hedefi haline gelebilirler. Özellikle Birleşmiş Milletler'in mültecilerle ilgili girişimlerinde, vatansızlığı yok etmek için uğraştığı bu dönemde milyonlarca vatansız insanın varlığı Hindistan için büyük bir utanç kaynağı haline gelebilir.

Hükûmet adına konuşan üst düzey bir bakan, Ulusal Vatandaşlık Sicil Kurumu'nun listesinde bulunmayan vatandaşların yıl sonuna kadar tutuklama kamplarında tutulmayacaklarını ve onlara vatandaşlıklarını kanıtlamak için bir şans daha verileceğini belirtti.

Öte yandan, vatandaşlıklarını ispatlayamayacak olan insanlar için yeni ve çok büyük bir tutuklama kampı yapma planları var.

Avukatlara göre, listede ismi olmayan kişiler özel mahkemelere başvurabilirler fakat mahkemelerin on binlerce insanın kaderine karar vermesi yıllar sürebilir.

"Bu uygulamanın kaos potansiyeli çok büyük. Azınlıklar arasında panik yaratacaktır. Öte yandan Bangladeş, yeni bir göçmen akımından çekinecektir. Vatansız insanlarla doldurulmuş tutuklama kampları, uluslararası boyutta dikkatleri üzerine çekecektir. Kısacası, karmakarışık bir durum!" diyor yazar Subir Bhaumik.

Assam'ın nüfus artışı Hindistan'ın geri kalanına oranla çok daha yüksek. Bu da Bangladeş'ten yoğun bir kaçak göçmenlik olduğu şüphesi uyandırıyor.

Bu durum devleti birçok açıdan yaraladı. Toprak mülkiyeti azaldı, arsa boyutları ufaldı ve topraksızlık arttı.

Yasadışı yabancıların sayısı hakkındaki tahminler, 4 milyon ila 10 milyon arasında değişiyor. İnsanların birçoğu tarım ve hayvancılık işlerinde çalışıyor. Özel mahkemeler, 1985'ten beri, hâlihazırda 85 binin üzerinde insanı yabancı olarak ilan etmiş durumda.

Öte yandan birçok kişi, iktidar partisinin seçimleri kazanmak için dinler arası gerginliği artırmaya çalıştığını iddia ediyor. Partinin, Müslümanların sınırdışı edilmesi gerektiği söylemine karşılık Hinduların kalabileceğini belirtmesi bu iddiaları daha da güçlendiren en önemli unsur.

Assamlı bir sosyal bilimci ve yazar olan Hiren Gohain ise, konuya ilişkin "Haklı ya da haksız, vatandaşlık konusu Assam siyasetinde çok kritik bir problem haline geldi. Bu sorun çözülmeden ilerlemek mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Hindistan hükûmeti tarafından bu konuya ilişkin atılan adımlar, Hindistan'a şimdiden 180 milyon dolara mâl oldu.

Etiketler :