4 asırlık camideki gizemli saat

4 asırlık camideki gizemli saat
Samsun'un Kavak ilçesindeki dört asırlık Bekdemir Camisinin içerisinde bulunan ve kök boyadan yapılmış saat şeklindeki figür gizemini koruyor.

Dört asırdır ayakta duran Bekdemir Camisi içinde resmedilen bir çok figürün anlamı bilinirken, camide gizemli saat figürünün sırrı çözülemedi. Mihrabın solunda yer alan saat şeklindeki figürün neden resmedildiğini ve ne anlama geldiğini bilmediklerini belirten Cami İmamı Kemal Taşkın konuyla ilgili olarak, ''Mihrabın sağında ve solunda 4 halifenin yazılı olduğu figürler var.

İŞTE CAMiDE GiZEMLi SAAT

camide gizemli saat, bekdemir camisi, gizemli saat

Bu yazıtların yanında da saat şeklinde bir figür konulmuş. Ama bu saat neyi belirliyor neye göre bu rakamlar ve yazılar yazılmış halen çözemedik. Ben bununla ilgili bir fikir yürütemedim. Üzerinde Arapçaya benzeyen rakamlar var. Ama böyle rakamlar yok. Osmanlıca falan da değil. Çözülmesini de çok arzu ediyoruz. Birçok araştırmacı geldi ancak ne olduğunu anlayamadı" dedi.

1596 yılında Ladikli Hacı Abdurrahman tarafından Samsun'un Kavak ilçesinde yapılan cami, içinde yer alan kök boyalı özel motiflerle dikkat çekiyor. Ahşap caminin bilinen en büyük özelliği ise yapımında hiç çivi kullanılmaması.

bekdemir camisi