2017'de bilim alanında bu 8 gelişme yaşandı!

2017'de bilim alanında bu 8 gelişme yaşandı!
Geride bırakmak üzere olduğumuz yılda bilim alanında bu gelişmeler yaşandı.

Bilim dünyası 2017 yılında oldukça hareketliydi. 365 gün henüz dolmadan, 8 çok konuşulacak gelişme yaşandı.

İşte bilim dünyasından 2017 yılına yansıyan 8 konu

1-Yıldız çarpışması

2017'de bilim insanları, Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki 'nötron yıldızının' 130 milyon yıl önce çarpışmasıyla meydana gelen yerçekimsel dalgaları keşfetti.

2-Uzay aracı Cassini'nin 'hoşçakal öpücüğü'

Satürn'ü araştırmakla görevli Cassini uzay aracı, yok olmasına neden olacak rotaya bu yıl girdi ve 'ölüm dalışını' gerçekleştirdi.

3-Trump'ın Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında verdiği önemli vaadlerden birini yerine getirip Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı aldı.

4-Dünya büyüklüğünde 7 yeni gezegen

Gezegenler, Dünya'dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan Trappist-1 yıldızının yörüngesinde bulunuyor.

Araştırmacılar, bu yedi gezegenden sadece üçünde yaşama elverişli koşulların olabileceğini söyledi.

5-Yeni akrabalarımız

200 bin yıl önce Doğu Afrika'da "insanlığın beşiği" olarak tanımlanan tek bir noktadan dünyaya yayıldığı fikri bilim dünyasında hakimken, bu yılki yeni bir araştırma ezberleri bozdu.

Kuzey Afrika'da bulunan beş yeni Homo Sapiens (modern insan) fosili, ilk insanların tahmin edilenden 100 bin yıl önce ortaya çıktığını gösterdi.

6-'Büyük Amerikan Tutulması'

21 Ağustos'ta, Ay'ın dev gölgesi ABD'yi boydan boya dolaştı. 'Büyük Amerikan Tutulması' denilen bu olay, sadece ABD'den izlenebilecek ilk tam güneş tutulması olarak tarihe geçti.

7-Çok uzaktan gelen ziyaretçi

Uzaybilimciler yıllardır yıldızlararası bir asteroidin (yıldızımsı cisimcik) ziyaretimize geleceğini tahmin ediyordu. Ekim 2017'de teleskoplar ilk kez bir astreoidi yakaladı.

Hawaii'deki araştırmacılar, hızı ve yörüngesine bakılarak Güneş Sistemi'nin dışından geldiği tespit edilen bir nesneyi keşfetti.

8-Antarktika'da kopan dev buzdağı

2017'de, tarihte kayıtlara geçen en büyük buzdağlarından biri, Antarktika'dan koptu. Bir Amerikan uydusu, buzdağını Larsen C Buz Sahanlığı diye bilinen bölgeden geçerken görüntüledi. Yüzölçümü 6 bin kilometrekare olan dev buzul bloğu, Kıbrıs'ın yaklaşık üçte ikisi büyüklüğünde.