10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör kazası için skandal rapor

10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör kazası için skandal rapor
Şişli'de 6 Eylül 2014'te, 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin 25 sanığın yargılandığı dava haricinde, haklarında "görevi ihmal" suçundan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, eski Toplu Konut İdaresi...

Şişli'de 6 Eylül 2014'te, 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasına ilişkin 25 sanığın yargılandığı dava haricinde, haklarında "görevi ihmal" suçundan ikişer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, eski Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) çalışanı 6 sanığın yargılandığı davaya ilişkin bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Zühal Dalkılıç, Niyazi Özdemir, Ömer Caniklioğlu, Mehmet Rıfat Çağal, Temel Emrah Bıyıkoğlu ile dönemin TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı olan Aliseydi Karaoğlu katılmadı. Duruşmada, sanıkları avukatları temsil ederken, müştekilerin vekilleri de hazır bulundu.

Duruşmada, dava dosyasına ilişkin bilirkişi raporunun ulaştığı belirtildi. Söz konusu raporda, dava dosyasındaki iddialara ve mahkemece sorulan sorulara ilişkin olarak tüm sanıklara herhangi bir sorumluluk atfedilemeyeceği belirtildi.

Rapora ilişkin söz alan avukatlar, müvekkillerinin beraatine karar verilmesini istedi. Müşteki avukatları ise rapora karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti.

Mahkeme, müşteki tarafa rapora karşı beyanda bulunmak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, eski İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Aliseydi Karaoğlu'nun da arasında bulunduğu eski 6 TOKİ görevlisinin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 aydan ikişer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

NE OLMUŞTU?

Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatındaki asansör saat 19.20'de, içinde bulunan işçilerle birlikte 33’üncü kattan zemine çakılmıştı.

İnşaat, 42'şer katlı iki rezidans ve 36 katlı bir ofis bloku olmak üzere 3 bloktan oluşuyordu. Bin 500 işçinin çalıştığı inşaatta kazanın gerçekleştiği esnada proje bitmeden satışa çıkan daireler 580 bin ila 4 milyon dolar arasında satılıyordu. Kaza sonrası işçiler 21 taşeron firmanın çalıştırıldığını ve denetimi yapılmayan bozuk asansöre bindirildiklerini açıklamıştı.

Valilik açıklamasına göre ölen işçilerin isimleri ise şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.

Bu olaydan 5 ay önce, 2014'ün Nisan ayında ise, 19 yaşındaki Erdoğan Polat aynı inşaatın 15. katından düşerek hayatını kaybetmişti. Van’dan gelerek inşaatta çalışan Polat’ın dayısı Kerem Yıldırım Çakar, “Bu olayda büyük bir ihmal var. Hiçbir güvenlik tedbiri alınmamış. Olay oradaki sepetin halatının kopması ile meydana geliyor. Yani benim yeğenim düşmüyor, halatın kopması sonucu düşüyor” demişti.

Olayın yaşandığı sırada yönetim kurulundaki en dikkat çekici isim ise 58 ve 59. hükûmette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapan Ali Çoşkun.

O dönem yönetim kurulu başkanı olan ve hâlâ görevine devam eden AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile imam hatip lisesinden arkadaş olan Aziz Torun gençlik yıllarında Erdoğan ile birlikte futbol oynamış.

Etiketler :