Kredi Çekmek İsteyenler Şaşkına Dönüyor: Aylık taksit tutarı dudak uçuklattı

Kredi Çekmek İsteyenler Şaşkına Dönüyor: Aylık taksit tutarı dudak uçuklattı
Yüksek faiz ve kısıtlamalar, hem taşıt hem de konutta kredileri durma noktasına getirdi. Taşıt kredilerinde stok, yılın başına göre yüzde 6 oranında azalış kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, konut kredileri yılsonuna göre sadece yüzde 1,3 artarken kamu bankalarında yüzde 5 oranında azalma yaşandı. Taşıt kredileri ise sektör genelinde yüzde 5,8 oranında azalırken, kamu bankalarında düşüş yüzde 11,9 olarak kaydedildi.

Bu durum, Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele politikaları çerçevesinde uygulanan yüksek faiz oranları ve makroihtiyati önlemlerle doğrudan ilişkilendiriliyor. Politika faizinde yapılan artışlar ve genel olarak yükselen faizler, tüm kredi türlerinde faiz maliyetlerini artırdı ve bankaların kredi kullandırımını olumsuz etkiledi. Özellikle taşıt kredilerinde Merkez Bankası'nın getirdiği yüzde 2 büyüme sınırı da bu alandaki kredilerin azalmasına katkı sağladı.

Konut kredilerinde ise henüz benzer kısıtlamaların olmadığı belirtiliyor. Konut kredilerindeki faiz oranlarının da artış eğiliminde olduğu, ancak henüz bu alanda Merkez Bankası veya BDDK tarafından kısıtlayıcı adımların atılmadığı vurgulanıyor. Dolayısıyla, taşıt ve konut kredileri alanında faiz oranlarındaki yükseliş ve makroihtiyati politikaların etkileriyle kredi kullanımında belirgin bir azalma yaşandığı ifade ediliyor.

Etiketler :